Skip to main content
Home » Antimicrobiële resistentie » Bedreiging van antimicrobiële resistentie
AMR

Bedreiging van antimicrobiële resistentie

Antimicrobiële resistentie is de ongevoeligheid van micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) voor de werking van antimicrobiële geneesmiddelen (zoals antibiotica, antischimmelmiddelen, antivirale middelen, antimalariamiddelen en anthelmintica). Micro-organismen die antimicrobiële resistentie ontwikkelen, worden soms ‘superbacteriën’ genoemd. Als gevolg hiervan worden de medicijnen onbruikbaar en blijven infecties in het lichaam aanwezig, waardoor het risico op verspreiding naar anderen toeneemt.

Antimicrobiële resistentie (AMR) vormt een bedreiging voor de effectieve preventie en behandeling van een steeds groter wordend aantal infecties veroorzaakt door bacteriën, parasieten, virussen en schimmels.

De kostenvan de gezondheidszorg voor patiënten met resistente infecties zijn hoger vanwege een langere ziekteduur, aanvullende tests en het gebruik van duurdere medicijnen.

AMR vormt een steeds ernstigere bedreiging voor de volksgezondheid wereldwijd. Dit vereist maatregelen op overheidsniveau voor de samenleving.

In 2016 ontwikkelden 490.000 mensen wereldwijd multiresistente tuberculose. De resistentie tegen geneesmiddelen begint ook de strijd tegen hiv en malaria te bemoeilijken.

Zonder effectieve antibiotica zou het succes van ingrijpende operaties en chemotherapie bij kanker in gevaar komen. 

Bron: Antimicrobial resistance, World Health Organization, 15-02-2018

Next article