Schone lucht is cruciaal. Van vuile lucht kunnen we ziek worden en uiteindelijk zelfs overlijden, vertelt Michael Rutgers. Hij is algemeen directeur van het Longfonds.
Michael Rutgers
Directeur Longfonds
“Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 12.000 mensen eerder door vieze lucht. Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker. Van een op de vijf Nederlandse kinderen met astma is het ontstaan van de ziekte gerelateerd aan uitlaatgassen. Door vervuilde lucht is er ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, vroeggeboorten en een lager geboortegewicht. Hiernaast groeit het vermoeden dat luchtvervuiling ook kan leiden tot dementie en diabetes.”
Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 12.000 mensen eerder door vieze lucht
Fijnstof en stikstofdioxide
“Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte. Het is deze groep die het als eerste merkt als de lucht vervuild is. Ze zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen, hebben meer longaanvallen en longontstekingen en belanden hierdoor zelfs in het ziekenhuis. Ongezonde lucht vinden we op veel plekken. Boosdoeners zijn verkeer, industrie, veeteelt, lucht- en scheepvaart, houtkachels en vuurwerk. Het meest ziek worden we van fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.”
Buiten
“Aan een schonere lucht kunnen we voor een deel zelf bijdragen. Door zo veel mogelijk lopend, met de fiets of het openbaar vervoer ons voort te bewegen dragen we positief bij aan de luchtkwaliteit. Je kunt daarbij het best kiezen voor een gezonde route met weinig auto’s, vrachtwagens en scooters. Via drukke wegen ademen we namelijk al gauw drie tot tien keer meer fijnstof in.
Als het geen optie is om je auto te laten staan, kies dan in ieder geval niet voor een diesel en als het mogelijk is voor een elektrisch of hybride exemplaar. Vaker thuis werken en telefonisch vergaderen dragen natuurlijk ook bij aan schonere lucht.
Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte
Het beperken van je eigen uitstoot bereiken we verder door te kiezen voor een bewuste verwarming van de woning. Stook dus geen hout in kachels, barbecues, openhaarden en vuurkorven en schakel over op groene stroom. Al eens gedacht aan het eten van minder vlees? Ook dat levert winst op, aangezien intensieve veeteelt veel luchtverontreiniging veroorzaakt.”
Binnen
“De luchtkwaliteit binnen is eveneens belangrijk. Een slechte luchtkwaliteit binnenhuis verergert bestaande longklachten en kan andere longziekten zoals astma veroorzaken. Het is goed om continu te ventileren en regelmatig te luchten. Al kan je wanneer je langs een drukke weg woont, luchten tijdens de spits beter vermijden.
Hiernaast is het belangrijk om de ventilatiesystemen en roosters schoon te houden en geregeld te laten controleren. De keuken is een plek waar winst valt te behalen. Zo is het beter om niet te koken op gas, een deksel op de pan te leggen en de afzuigkap nog twintig minuten aan te laten staan na het koken. Tenslotte kun je bij de inrichting van je huis kiezen voor materialen en meubels die weinig schadelijke stoffen uitstoten.”
Samen voor schone lucht
“Een gezondere lucht bereiken we ook door samen aan de slag te gaan; overheden, bedrijfsleven en burgers. Mede dankzij inspanningen van het Longfonds is er nu het Schone Lucht Akkoord, dit is een akkoord tussen landelijke en lokale overheden. Hiermee willen de ondertekenaars 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen voorkomen en realiseren dat mensen gemiddeld vier tot vijf maanden langer leven.
Het meest ziek worden we van fijnstof en stikstofdioxide
Dit betekent dat in 2030 op de meeste plekken in Nederland aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie moet worden voldaan. Deze liggen ruim de helft lager dan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Minister Van Veldhoven, 36 gemeenten en negen provincies tekenden dit akkoord. Een mooie eerste stap, al vindt Het Longfonds dat veel meer gemeenten en provincies hierbij moeten aanhaken. Het is onacceptabel dat zo veel mensen ziek worden of overlijden door de lucht die ze inademen. Schone lucht is van levensbelang.”
Het Longfonds in één adem
Voor de meeste mensen is ademen heel gewoon. Maar voor 1,2 miljoen mensen met een longziekte in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Het Longfonds gaat voor een wereld zonder longziekten.
Tot het zover is, zorgen we ervoor dat mensen met een longziekte sterk staan en bewust eigen keuzes in hun leven kunnen maken. We zetten ons in voor een rookvrij leven met gezonde binnen- en buitenlucht.
En we jagen medische doorbraken aan, gericht op het voorkomen van astma en het repareren van kapotte longen. Zo maken we ’t verschil. Dag in dag uit.