Skip to main content
Home » Botten & Gewrichten » Zwakke botten door osteoporose
Osteoporose

Zwakke botten door osteoporose

Old senior adult woman female hands touching knee sitting alone, retired elderly grandma feeling hurt joint pain in leg suffering from osteoarthritis bones disease or injury concept, close up view
Old senior adult woman female hands touching knee sitting alone, retired elderly grandma feeling hurt joint pain in leg suffering from osteoarthritis bones disease or injury concept, close up view

Osteoporose is een chronische aandoening die de botten poreus maakt. De ziekte komt vaak pas later aan het licht. Marianne van der Zalm ondervond het aan den lijve.

“Osteoporose wordt veelal gezien als een ziekte van oudere mensen. Ten onrechte, weet ik nu. Ik kreeg de diagnose toen ik in de 50 was, maar had daarvoor al vaak rugpijn. Destijds nam ik aan dat ik het te druk had, omdat ik mijn werk als persvoorlichter combineerde met de opvoeding van drie kinderen. Uiteindelijk heb ik die baan moeten opzeggen door osteoporose”, vertelt Marianne van der Zalm (73).

Gebroken been

Wanneer er op haar 53e naast rugpijn ook uitval in haar benen optreedt, raadpleegt Marianne haar huisarts. Een zogeheten Dexascan wijst uit dat ze osteoporose heeft. Ze krijgt meteen medicatie voorgeschreven die de botafbraak, kenmerkend voor de aandoening, moet afremmen. “Verder kreeg ik niet veel informatie. Ik kwam pas meer over de ziekte aan de weet toen ik lid werd van de Osteoporose Vereniging.”

Vijf jaar na de start met medicatie is het tijd voor een scan. De situatie is niet verbeterd, maar ook niet verslechterd. Marianne stopt op advies van de arts met het geneesmiddel. “Binnen een jaar brak ik zonder dat ik het doorhad een been. Daar heb ik nog drie maanden mee doorgelopen. Het jaar erop gebeurde het wéér. Ik werd meteen doorverwezen naar een reumatoloog.”

Een nieuw geneesmiddel lijkt beter te werken bij Marianne. Na dit vijf jaar te hebben gebruikt, volgt er wederom een scan die een positief resultaat laat zien. Volgens voorschrift moet ze het gebruik een poosje staken. “Dat heb ik geweten”, vervolgt ze. “Binnen zes maanden had ik heel erge pijn aan mijn rug en bleek dat mijn wervels waren ingezakt”.

Krimp

Vijf wervels, om precies te zijn. Het levert Marianne niet alleen veel pijn op. Ook krimpt ze in korte tijd twaalf centimeter in lengte. ““Intussen was bekend dat deze nieuwe medicatie nooit na vijf jaar gestopt had mogen worden zonder dat er een ander medicijn op volgt.

Gebleken was dat de botafbraak dan weer heel snel en hevig terug kon komen. Inmiddels neem ik alweer geruime tijd medicatie, waarbij er steeds een scan is na vijf jaar. Dat gaat gelukkig goed.”

Blijven bewegen

Als lid van de patiëntenvereniging, waarvan ze zelfs een tijdje voorzitter was, kreeg Marianne veel informatie over haar ziekte. Ze hoopt dat ook anderen kennis nemen van de verschillende aspecten van osteoporose.

“Meer mensen moeten weten dat ook jongere mensen de aandoening kunnen krijgen, en dat stoppen met medicatie soms grote gevolgen kan hebben. Informeer jezelf. Verder is in beweging blijven ontzettend belangrijk. Ik heb hulp van een bewegingstherapeut en kan dat iedereen aanraden.”

Meer informatie?

Chronische aandoeningen als osteoporose hebben vaak aanzienlijke en onverwachte gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt en de directe omgeving. Voor meer informatie over deze aandoening of lotgenoten contact ga naar www.osteoporosevereniging.nl

Next article