Voor trombosepatiënten is het in coronatijd extra belangrijk om regelmatig bloedstollingswaarden te meten. “Patiënten die zelf meten ervaren een gevoel van controle”.
Melchior Nierman
Medisch leider, Atalmedial Trombosezorg
Ernstig zieke coronapatiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis blijken mogelijk een verhoogde kans hebben op trombose. Melchior Nierman is medisch leider bij Atalmedial Trombosezorg: “Doordat artsen inmiddels meer over die risico’s weten, worden die ernstig zieke patiënten nu extra in de gaten gehouden.”
Symptomen van trombose zijn bijvoorbeeld een pijnlijk, verkleurd of opgezet been of ademhalingsproblemen. De trombosedienst begeleidt mensen die specifieke antistollingsmiddelen gebruiken; zogenaamde vitamine Kantagonisten (VKA). Nierman: “Hun bloedstollingswaarde mag niet te hoog en niet te laag worden. Dus we houden die scherp in de gaten”.
Vaccinatie
Nierman: “Voor ‘gewone’ tromboses lijkt het er niet op dat een vaccinatie een verhoogde kans op trombose geeft. We weten echter nog niet exact de invloed van de coronavaccinatie op bloedstollingswaarden, omdat de vaccins nieuw zijn.”
“Daarom vragen we onze patiënten om hun waardes voor en na een vaccinatie extra te controleren. Puur uit voorzorg.” Het monitoren van de bloedstollingswaardes is ook belangrijk om de vaccinatie zelf veilig te laten verlopen: “Bij zo’n injectie is er altijd kans op een spierbloeding bij mensen die VKA-antistollingsmiddelen gebruiken. Daarom is het belangrijk dat de antistolling goed is ingesteld.”
In eigen hand
Patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken, krijgen bij hun vaccinatie-oproep een verzoek om naar de Trombosedienst te gaan voor een meting. Nierman: “Maar we stimuleren mensen ook om te zelf te leren prikken. Patiënten die zelf hun waardes monitoren, voelen zich daar vaak prettiger bij. Ze ervaren meer vrijheid en ze nemen trouwer hun medicijnen in. Dus meld je aan bij de Trombosedienst voor een zelfmeetcursus, zodat je straks zelf je waardes in de gaten kunt houden.”