Clinical trials, dat is een kwestie van samen de schouders eronder zetten. Ook eerstelijns zorgprofessionals kunnen hierbij een rol spelen. Internist dr. Michel Brugts van het Ikazia ziekenhuis te Rotterdam licht toe.
Waarom zet u zich in voor klinisch onderzoek?
“Ik ben gedreven en vind het leuk om met wetenschappelijke vragen bezig te zijn. Clinical trials zijn voor mij interessante en leerzame werkzaamheden naast mijn kerntaken als endocrinoloog in het Ikazia ziekenhuis. Ik heb een drive om onze zorg een stap verder te brengen en trials helpen daarbij. Immers, door onderzoek te doen, leren we. En kunnen we vroeger ingrijpen bij chronische ziektes en kan de ziektelast van patiënten worden verminderd. Clinical trials zijn dus erg belangrijk. Als het me lukt om deelnemers te vinden voor een onderzoek en dit vorm mag geven aan nieuwe standaarden, geeft me dat veel voldoening.”
Wat is de rol van een arts in clinical trials?
“Als arts ben je de transfer tussen de opdrachtgever en de deelnemers, een soort ambassadeur. Een mooie rol, omdat je als medisch professional patiënten kent en vanuit die positie beter mensen voor onderzoek kunt benaderen. En daar houdt de meerwaarde van artsen niet op. Farmaceuten kunnen van alles bedenken en dat in allerlei documenten opschrijven, uiteindelijk moeten medisch specialisten het klinische onderzoek uitrollen. Daarbij dienen we kritisch te blijven en continu te checken of de praktijk nog werkbaar is. Knelpunten signaleren én bespreekbaar maken.”
En hoe zit dat met de rol van de farmaceut?
“Dat is de opdrachtgever van een klinisch onderzoek, daarin moet je eerlijk zijn. Maar dat is ook de reden dat er allerlei strikte regels voor trials gelden. Sterker nog, de voorwaarden worden met de jaren steeds strenger, alles is strikt gereguleerd. Meer controles en reviews zijn een goede zaak. Overigens ook naar jezelf als medisch professional toe. Ik check altijd bij mezelf: voel ik me hierbij senang? Het primaire belang van een trial moet het onderzoek zelf zijn. Is het dan verantwoord als die ene patiënt meedoet? En is de route die wordt bewandeld van toegevoegde waarde op klinisch niveau? Vanuit transparantie communiceren en het belang van onderzoek uitdragen, dat is echt essentieel.”
Met klinisch onderzoek krijg je als zorgprofessional de mogelijkheid om de toekomst van de zorg naar een volgend level te brengen, in het belang van ons allemaal
Zou u het toejuichen als meer huisartsen betrokken raken bij klinisch onderzoek?
“Zeker! Want als we de kwaliteit van de zorg omhoog willen krijgen en vorderingen willen maken qua bepaalde ziektebeelden, dan zullen we gezamenlijk onze schouders eronder moeten zetten. Geschikte deelnemers zijn soms lastig te vinden, omdat ze lang niet altijd worden behandeld in de tweede lijn. Huisartsen hebben nauw en chronisch contact met de grootste groep patiënten. Dus het zou mooi zijn als zij actiever worden betrokken bij clinical trials.”
Wat wilt u andere zorgprofessionals meegeven?
“Ik merk geregeld dat artsen en mensen uit de eerstelijnszorg het nog best spannend vinden. Men zich afvraagt: gebeurt deze clinical trial wel transparant, eerlijk en op een kwalitatief hoogstaande manier? Maar als je meewerkt aan een onderzoek waarvan het doel uitstekend is gedefinieerd en er volledige transparantie is – wat tegenwoordig echt de standaard is – waarom niet? Bovendien is het je verantwoordelijkheid als zorgprofessional om jezelf te blijven verdiepen in wetenschappelijk onderzoek, vind ik. Tijdens je studie op de universiteit is dat heel normaal. Maar later verdwijnt dat vaak wat meer naar de achtergrond. Terwijl bij blijven leren en onderzoeken zo belangrijk is om verder te komen in de geneeskunde. Verder hoop ik vooral dat zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg gaan ervaren hoe inspirerend het is om hieraan mee te doen. Je krijgt de mogelijkheid om de toekomst van de zorg naar een volgend level te brengen, in het belang van ons allemaal. Dat is een mooie kans!”
NL24NNG00006