Skip to main content
Home » De Gouden Jaren » Aortaklepstenose: Houd regie over behandeling van je hart
De Gouden Jaren

Aortaklepstenose: Houd regie over behandeling van je hart

Robin Heijmen is hartchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en is gespecialiseerd in behandelingen aan aortaklepstenose, oftewel aortaklepvernauwing: “Deze aandoening is goed behandelbaar, dus het is belangrijk dat mensen met klachten hulp zoeken.“  

Aortaklepstenose is een aandoening waarbij de uitgangsklep van het hart niet meer goed werkt. “Het is eigenlijk een slijtageproces waardoor de klep verkalkt en vernauwt,” legt Heijmen uit. “Dan moet het hart veel harder werken. Dat zorgt voor klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst.” 

Er bestaan goede behandelingen voor aortaklepstenose, maar de beste optie verschilt erg per patiënt. Heijmen: “Je weegt altijd de risico’s en de te verwachten gezondheidswinst af. Elke patiënt is anders. Soms is behandeling nog niet nodig, en dan adviseren we dat ook. We houden de patiënt dan voorlopig onder controle.” De bekendste behandeltechniek is de openhartoperatie, waarbij de hartklep volledig wordt vervangen. “De resultaten daarvan zijn goed en het geeft weinig complicaties,” zegt Heijmen. “Voor een openhartoperatie is dit eigenlijk nog een relatief simpele ingreep, en de kans op succes is erg groot. Toch is zo’n operatie wel ingrijpend en heb je een lange hersteltijd. Voor mensen op leeftijd kan dat een grote drempel zijn.” 

TAVI-behandeling 

Robin Heijmen is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de TAVI-behandeling. Dat is een minder ingrijpende behandeling waarbij er via de lies een nieuwe hartklep bij wordt geplaatst. “Het is geweldig hoe deze behandeling in de afgelopen 12 jaar echt zijn plek heeft verworven. Het voordeel is dat deze operatie veel minder hersteltijd heeft. Maar de kans is wel weer iets groter dat er toch nog wat lekkage achterblijft bij de hartklep. Deze behandeling wordt vooral ingezet bij mensen op hoge leeftijd en patiënten die een verhoogd risico hebben op complicaties”.

De patiënt houdt de regie 

Heijmen benadrukt het belang van goed overleg met de patiënt: “We krijgen vaak patiënten doorverwezen ‘op papier’, maar wij spreken de mensen zelf ook nog uitgebreid. We hebben informatie nodig over het klachtenpatroon om de beste behandeling te kunnen bepalen. Vaak willen mensen vooral de minst ingrijpende operatie, maar het kan zijn dat voor een patiënt een openhartoperatie de beste optie is. Maar wij zullen nooit een behandeling forceren, de patiënt houdt de regie. Zowel wij als artsen als de patiënt moeten achter de behandeling staan.” 

Ongeveer vijf procent van de mensen boven de 75 jaar krijgt te maken met aortaklepvernauwing. Toch zijn veel mensen in deze coronatijd terughoudend om hulp te zoeken: “Helaas voelen veel mensen zich bezwaard, ze willen de zorg nu niet extra belasten. Maar daarmee doen mensen zichzelf echt tekort. Er is gewoon ruimte en je hebt recht op zorg. Dus trek aan de bel bij klachten en stel vragen als je iets niet begrijpt. Zo kunnen we voorkomen dat de problemen ernstig en echt risicovol worden. Dus neem de regie over je eigen gezondheid en schroom niet om naar je huisarts te gaan als je je zorgen maakt.” 

Next article