Hoe gaan mensen met een hart- en vaataandoening om met het nieuws en de maatregelen omtrent het coronavirus? Uit een aantal peilingen die Harteraad onder patiënten en naasten heeft gedaan blijkt dat juist mensen met hart- en vaataandoeningen en hun naasten zich (grote) zorgen maken. Harteraad krijgt nog steeds veel vragen over de corona vaccinatie.
1. Hoeveel meer risico lopen mensen met hart- en vaataandoeningen op besmetting, vergeleken met de rest van de bevolking?
Mensen met een hart- en vaataandoening lopen niet meer risico op een besmetting. Wel is het zo dat zij tot de kwetsbare groepen behoren en daarmee een grotere kans hebben om door het coronavirus ernstig ziek te worden als ze eenmaal besmet zijn.Kinderen uit de risicogroep lijken geen groter risico te lopen om door het coronavirus ernstig ziek te worden.
2. Hoe gevaarlijk is het virus voor mensen met een donorhart?
Mensen met een donorhart lopen een verhoogd risico omdat zij afweer onderdrukkende medicatie gebruiken.
3. Is er iets bekend over de invloed van het coronavirus op bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, statines, ontstekingsremmers?
Nee, er gaan wel verhalen de ronde dat bepaalde medicijnen een negatieve invloed kunnen hebben. Maar daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Het is dus aan te raden je medicijnen te blijven nemen. Stop nooit zelf met het innemen van je medicijnen. Neem bij twijfel of vragen contact op met je behandelend arts.
4. Behoren mensen met een pacemaker tot de risicogroep voor een corona infectie?
Nee, bijna alle patiënten met een pacemaker hebben dezelfde levensverwachting vergeleken met iemand zonder pacemaker. Dit ligt anders bij patiënten met een ICD. Een belangrijk deel van deze patiënten hebben structurele hartziekten (bijv. een doorgemaakt hartinfarct) en bij deze groep bestaat waarschijnlijk een licht verhoogde kans op het krijgen van deze infectie. Bovendien heeft deze groep een hogere kans op complicaties.
5. Kan het coronavirus ontstekingen van het hart veroorzaken? (pericarditis, endocarditis, myocarditis)
In zeer uitzonderlijke gevallen kan het virus zowel ontstekingen van het hartzakje (pericarditis) als van de hartspier zelf (myocarditis) geven. In het algemeen zal deze ontsteking zich beperken tot de luchtwegen.
Meer informatie?
Harteraad is hét expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen. Wij helpen mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun. Samen met vrijwilligers, vaak ook ervaringsdeskundigen, in heel Nederland biedt Harteraad een veilige plek voor het uitwisselen van kennis, ontmoetingen en ervaringsverhalen. Zodat je je leven weer zo optimaal mogelijk kan leven, ondanks je aandoening.
Harteraad komt ook op voor de belangen van 1,5 miljoen mensen met een hart- en vaataandoening. Door de kennis en ervaringen van deze mensen weet Harteraad wat er speelt en nodig is. En vertegenwoordigt hen bij de overheid, wetenschappelijk onderzoek, verzekeraars en zorgprofessionals.