Skip to main content
Home » De Hersenen » Grote impact op werk en gezin
Centraal zenuwstelsel

Grote impact op werk en gezin

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel. De klachten zijn heel breed, vertelt neuroloog prof. dr. Leo Visser van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.


De oorzaak van MS is niet bekend. Het heeft waarschijnlijk te maken met een overgevoelig afweersysteem. “We kunnen de ziekte niet genezen, maar bij ongeveer de helft van de patiënten wel stabiel houden”, vertelt Visser. “MS komt voor bij jonge mensen, tussen circa twintig en veertig jaar. De ziekte heeft grote impact op hun carrière en gezin.”

Spasmen

De kenmerken van MS zijn onder andere verminderd zien, oogpijn, tintelingen, gevoelsstoornissen in armen of benen, darmproblemen en vermoeidheid. De klachten komen vaak in aanvallen. Sommige patiënten hebben een lichte vorm van MS, anderen een agressieve vorm waarbij intensieve behandeling nodig is. Visser noemt een misvatting over MS: “Omdat bij MS vaak vermindering voorkomt van spierkracht, wordt MS wel eens gezien als een spierziekte. Maar dat is het niet. Het is een hersenziekte waardoor spieren niet goed worden aangestuurd.”

MS is geen spierziekte

Een patiënt kan op den duur ook spasticiteit ontwikkelen. Uit een studie bleek enkele jaren geleden dat dat bij ongeveer 4 op de 10 patiënten voorkomt. Zij krijgen last van spasmen in de benen, oftewel onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Bij ongeveer een kwart van deze patiënten zijn de spasmen vrij ernstig. De samentrekkingen kunnen met medicijnen worden onderdrukt. Ook injecties met botox kunnen helpen tegen spasmen. Medicijnen kunnen ook via een pomp gegeven worden waarbij het middel via een slangetje naar de rug in het hersenvocht terecht komt. Deze Intrathecale Baclofen (ITB)-Therapie, is een behandelingsmethode die geschikt is voor mensen met ernstige spasmen.

Team van specialisten

Behandeling van MS gebeurt in teams van verschillende specialisten, zoals de neuroloog (hoofdbehandelaar), MS-verpleegkundige, oogarts, uroloog, medisch psycholoog en revalidatiearts. “In veel ziekenhuizen werken zulke multidisciplinaire teams”, laat Visser weten. “De zorg voor MS-patiënten is gelukkig op veel plaatsen aanwezig.”

Next article