We doen er volgens dermatoloog David Njoo goed aan om pigmentvlekken op de huid in de gaten te houden. De vlekjes zitten vaak op plekken waar uv-straling van de zon vrij spel heeft zoals op het gezicht en de handruggen. Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig. Maar zo af en toe eens controleren of ze niet groter worden, kan volgens de dermatoloog veel ellende voorkomen.
Pigmentvlekken ontstaan als huidcellen meer melanine produceren. Veel pigment op een bepaalde plek, betekent dat de huid donkerder kleurt. “Het is een soort opstapelingen van jarenlange zonschade, dus met name ouderen hebben er last van”, legt Njoo uit.
Ook hormonen kunnen een rol spelen. Zo kunnen vrouwen bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker (tijdelijke pigmentvlekken) krijgen. Een term die niet door artsen gebruikt wordt, omdat het suggereert dat je zwanger moet zijn. Dat is niet zo. Ook mannen kunnen door hormonen namelijk pigmentvlekken krijgen.
David Njoo is sinds 2004 dermatoloog en werkzaam in de Ziekenhuisgroep Twente. Hij heeft zich gespecialiseerd in pigmentstoornissen en huidkanker. In zijn huidkliniek in Amersfoort ziet hij dat mensen op steeds jongere leeftijd pigmentvlekken krijgen: “Soms zijn het al mensen van in de veertig. De jongste die ik in mijn kliniek heb gezien was zelfs in de dertig. Er is echt een verschuiving gaande”, vertelt hij.
‘Blijven smeren’
Een oorzaak daarvan ligt volgens Njoo in het feit dat we steeds vaker en langer in de zon liggen: “We zien met name bij de jongere generatie dat ze vaker op vakantie gaan. Ook gaan we steeds langer weg. En vergeet niet dat je bijvoorbeeld ook op wintersport vaak veel aan de zon blootgesteld wordt. Het is heel belangrijk je altijd in te smeren met zonnebrandcrème, zo kunnen pigmentvlekken mogelijk voorkomen worden.”
De dermatoloog benadrukt dat vaak gedacht wordt dat de vlekjes helemaal geen kwaad kunnen. Maar dat is volgens hem niet waar: “In de regel geeft het geen problemen. Maar als ze bijvoorbeeld plots groter worden, van kleur veranderen of beginnen te bloeden, doe je er goed aan langs de huisarts te gaan.”
Moedervlek of pigmentvlek?
Volgens Njoo is niet altijd duidelijk wat een pigmentvlek is, en wat een moedervlek. Moedervlekken zijn namelijk ook een ophoping van pigment. “Die liggen echt op de huid als een soort plakkaat. Pigmentvlekken zitten in de huid. Beide hebben een bepaalde potentie om huidkanker te worden, ook al is die kans bij een pigmentvlek veel kleiner. Desalniettemin is het goed om je er bewust van te zijn dat de mogelijkheid bestaat, met name als je op leeftijd bent.”
Pigmentvlekken gaan niet meer vanzelf weg, maar kunnen wel gelaserd worden: “Maar voorkomen is beter dan genezen. Gebruik dus altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF”, raadt Njoo aan.
Meer informatie
Wil je meer weten over de activiteiten van dr. David Njoo? Klik hier.