“Je realiseert het je niet maar water heeft een heel uitdrogend effect op onze huid”. Dat stelt Menno Gaastra, dermatoloog en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging Van Dermatologie en Venerologie.
Menno Gaastra
Dermatoloog en woordvoerder Nederlandse Vereniging Van Dermatologie en Venerologie
Niet iedere dag douchen
Wij zijn gewend om iedere dag te douchen en dan liefst ook nog lekker warm of zelfs zo heet mogelijk. “Dat is helemaal niet goed voor je huid”, waarschuwt Gaastra. “Hoe heter het water, hoe groter het uitdrogend effect. Gebruik je ook nog eens zeep, dan droogt je huid nog sneller uit. Is in jouw regio het water kalkrijk en hard? Dan is warm, lang en met zeep douchen een regelrechte aanslag op de gezondheid van je huid.”
Talglaagje is een natuurlijke bescherming
Dat geldt niet alleen voor wie een droge, geïrriteerde huid of aangeboren eczeem heeft. “Zelfs mensen met een hele gezonde huid kunnen, zeker als ze zeep gebruiken met een geurtje of conserveringsmiddelen, op den duur een allergie ontwikkelen. De huid heeft namelijk van nature een talglaagje dat beschermt tegen uitdroging en invloeden van buitenaf. Haal je dat laagje eraf, dan verdwijnt die bescherming en dat heeft gevolgen voor je afweersysteem. Als dat van slag raakt, kun je een droge huid krijgen of zelfs last krijgen van huidaandoeningen. Het is dus belangrijk dat talglaagje zoveel als mogelijk intact te houden.”
Daarnaast is het verstandig ook in de winter binnenshuis extra goed voor je huid te zorgen
Waterontharder
“De eerste stap is het gebruik van een zeepvrij product. De tweede stap is minder vaak, minder lang en minder warm douchen. Is er in jouw regio sprake van hard water dan kun je overwegen een waterontharder te laten installeren. Zo’n apparaat verlaagt het kalkniveau. Er zijn diverse wetenschappelijke artikelen die aantonen dat het gebruik van zacht water een positief effect heeft op eczeem. Het is ook prettiger voor mensen met en droge of geïrriteerde huid.”
Beschermende producten
Er zijn ook andere maatregelen die je kunt nemen om je huid te beschermen. “Heb je een vettige huid dan kun je na het douchen je huid insmeren met bijvoorbeeld bodylotion”, stelt Gaastra. “Heb je een drogere huid dan is een crème beter. Is jouw huid erg droog dan moet je absoluut geen bodylotion gebruiken. Een bodylotion bevat namelijk heel veel water en water droogt de huid uit. Kies in dat geval voor een zalfachtig product. Zo’n product legt een klein laagje vet over de huid en dat herstelt het vetlaagje dat de huid van nature heeft.”
Weersinvloeden
De seizoenen en het weer zijn ook van invloed op de huid. “De huid reguleert onze temperatuur. Als het warm is dan produceert de huid zweet om onze temperatuur te verlagen. Zou je niet zweten, dan krijg je last van oververhitting. Zomers verdampt onze huid op die manier, zelfs als we ons niet inspannen, één tot anderhalve liter per dag. Drinken is dan heel belangrijk om de vochthuishouding te herstellen. Is het koud, guur weer en staat er veel wind dan droogt onze huid extra uit. Als je naar buiten gaat, is het belangrijk je huid te beschermen met een vettig product.”
Als je naar buiten gaat, is het belangrijk je huid te beschermen met een vettig product
Airco’s en verwarming
Het binnenklimaat van onze woningen heeft ook een uitdrogend effect op de huid. “Een airco zorgt voor erg droge lucht. Ik kan me voorstellen dat je behoefte hebt aan een koelere temperatuur. Zorg dan in ieder geval extra goed voor je huid. Dat is overigens ook in de winter nodig. Hoe hoger de verwarming staat, des te sneller de luchtvochtigheid daalt. Je kunt maatregelen nemen om de luchtvochtigheid te verhogen. Daarnaast is het verstandig ook in de winter binnenshuis extra goed voor je huid te zorgen.”
Fabel
“Er zijn overigens geen vochtinbrengende crèmes”, stelt Gaastra. “Het enige dat een goede crème kan doen, is zorgen dat de normale verdamping door de huid heen, het transepidermale waterverlies, wordt verminderd. Ook daarom is het belangrijk om te kiezen voor een goede crème of zalf, zonder irriterende ingrediënten, die jouw huid optimaal beschermt tegen invloeden van buitenaf.”