We staan er niet altijd bij stil, maar ook mannen kunnen veel last krijgen van hun hormonen. Gelukkig kun je er wat aan doen, maar dan moet je er wel vol voor gaan. Dat zegt ook expert Ralph Moorman.
Ben je als man 45+, dan herken je het volgende scenario misschien wel: je krijgt een beginnend buikje, merkt dat je spieropbouw tijdens het sporten niet meer is wat het vroeger was en kampt met een wijkende haargrens of een dalend libido. Deels is dat het verouderingsproces en hoort het er nou eenmaal bij. Maar een deel hiervan wordt ook veroorzaakt door verandering in je hormoonspiegel. Door gezonder door het leven te gaan, fysiek en mentaal, kun je daar wél iets aan doen.
Hormoonbalans
Ralph Moorman is voedingsdeskundige en schrijft veel over de relatie tussen hormonen, voeding en daarmee een gezond gewicht. Zijn boek, Testofactor, richt zich specifiek op de hormoonbalans van mannen. Ralph: “Veel mannen weten amper dat ze hormonen hebben. Daardoor komt dit onderwerp vaak pas ter sprake bij klachten, die samenhangen met het ouder worden. Prostaatklachten bijvoorbeeld, of overgewicht. We zijn als man geneigd om net zo lang te wachten met het aanpakken van dit soort dingen, totdat we er niet meer onderuit kunnen. Ik wil zorgen dat we meer vanuit preventie gaan denken.”
Penopauze
Er zijn namelijk nogal wat zaken die veranderen, wanneer je als man zijnde een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Maar waar we dit bij vrouwen scharen onder de menopauze, is de ‘penopauze’ minder bekend. “Bij vrouwen gaat dit abrupter, voor mannen is het een sluimerend proces: de hoeveelheid testosteron wordt langzaam steeds minder. Huisartsen pakken dit veelal alleen aan met symptoombestrijders, medicijnen voor hart- en vaatziekten of viagra bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk, maar ik zou graag zien dat we dat combineren met aanpassingen in de levensstijl. Daar valt nog veel winst te behalen”, meent Ralph.
Denk hierbij aan krachttraining en het verlagen van je stressniveau, maar ook gezond(er) eten. Minimaal bewerkte producten, biologisch eten en beperkte suikerinname. Maar, zo zegt Ralph, het is ook een persoonlijke zoektocht: “Brood is belangrijk voor vezels en zuivel voor calcium. Maar niet als je daar overgevoelig voor bent. Het is soms dus ook tweaken wat voor jou werkt. Begin met persoonlijke valkuilen, die je meteen op kunt pakken. Grijp je altijd naar snacks bij het tankstation? Drink je regelmatig teveel bier met vrienden? Als je die punten aanpakt, waar snel resultaat in te behalen valt, werkt het motiverend. Dit kun je vervolgens uitbreiden, door steeds een ander element van je voedingspatroon gezonder te maken.”
Wil jij meer weten over je hormoonhuishouding?
Ga dan naar www.ralphmoorman.nl.