Een partner, kinderen, een huis en een drukke baan; het leven is druk. We zijn sneller moe, prikkelbaarder en somber. Snel worden dit soort problemen gewijt aan stress. Geen moment wordt er gedacht dat de oorzaak ook testosterontekort kan zijn.
De 52-jarige Joost* deelt zijn verhaal. Hij kent zelf een druk bestaan. Als interimmer in de financiële dienstverlening is zijn werkleven bepaald niet stressvrij. Die baan combineert Joost met het vaderschap, waarover menig man je zal vertellen dat ook dat niet zonder stress is.
De eerste symptomen
Toch zegt Joost over zijn werk dat hij daar nu meer stress van ervaart dan in zijn jongere jaren. “Als je interim werkt leef je van opdracht naar opdracht. Dat geeft best wat druk. In mijn dertigerjaren voelde ik veel minder de stress van het vinden van een nieuwe opdracht. Daar heb ik nu veel meer moeite mee.” Ondanks dat het financieel meer voor de wind gaat dan in zijn jongere jaren, werd hij onzeker over zijn toekomstperspectief.
“Ik merkte ook dat ik minder energiek en somber werd. Dat probeerde ik aan te pakken door actief te blijven sporten, maar ook mijn sportresultaten begonnen tegen te vallen. Ondanks dat ik niet dacht dat het zo was, begon ik me toch af te vragen of ik overspannen was. Of had ik wellicht gewoon een slechte periode?” Verder ben ik gevoeliger naar mijn vrouw en raak ik sneller geirriteerd op mijn werk. Ik lijk wel een ‘oude’ man.”
Is het misschien testosterontekort?
Drie aspecten leidden ertoe dat Joost kritischer naar zijn symptomen ging kijken. “Op een avond met vrienden raakte ik in gesprek met een vriend. Die had vergelijkbare klachten. Hij vertelde me dat hij zijn testosteronwaarden had laten meten. Die waren te laag. Hij was begonnen aan een behandeling om zijn testosterongehalte weer op een normaal niveau te krijgen.”
Dit was de eerste keer dat Joost pas bedacht dat zijn klachten door iets anders veroorzaakt konden worden dan stress. “Ik heb me er daarna meer in verdiept. De documentaire ‘Het eeuwig leven’ opende verder mijn ogen. Daarin leerde ik meer over wat het betekent als je een testosterontekort hebt.” Als sluitstuk is dat mijn opdrachtgever van een orthokliniek mij adviseerde om mijn testosteron te laten testen. Hij vond mij minder energiek dan een jaar geleden. Hij behandelt zelf ook patiënten met een testosterontekort.
Het gesprek met die vriend, het opdoen van aanvullende kennis en een presentatie voor een orthokliniek waarin hij zich buitengewoon zwak voelde, leidde ertoe dat Joost toch maar een medische keuring onderging. “Ik kreeg een echo op mijn prostaat. Daaruit kwam niks afwijkends. Maar uit een vervolgonderzoek waarin mijn bloed werd onderzocht, kwam naar voren dat mijn testosteronwaarde aan de lage kant was. Die waarde moet tussen de 8 en 30 zijn. Bij mij was die 12.”
Dat was de aanleiding om een behandeling te starten. Andros Clinics, de kliniek waar Joost onder behandeling is, is recent met Joost begonnen aan het herstel van zijn testosteronwaarden. “Ik ben nu sindskort gestart met het opsmeren van de hormoongel. Echter is het nog te vroeg om hiervan de effecten te zien. Binnenkort wordt opnieuw mijn bloedwaarden gemeten om te beoordelen of mijn testosteronwaarden zijn gestegen. Maar bovenal vind ik het fijn dat er een oorzaak gevonden is. Je krijgt weer toekomstperspectief.”
Taboes doorbreken en een oproep aan mannen
Tijdens het hele traject merkte Joost dat hij eerst niet wilde geloven aan een testosterontekort. Dat gaf een gevoel van schaamte. “Vanuit een traditioneel oogpunt voelt het niet ‘mannelijk’ om toe te moeten geven dat je in de mannelijke vorm van een menopauze (penopauze) zit. Vrouwen ervaren drastische lichamelijke veranderingen tijdens de menopauze en de ‘penopauze’ wordt daarnaast sporadisch ook niet door iedereen erkend. Het voelt dan al snel niet gepast om als man te zeggen dat je ook klachten hebt, wanneer we weten hoe moeilijk deze periode voor een vrouw is.”
“Mijn eigen vrouw heeft me voortdurend geholpen. Die is al lang blij dat er een oorzaak gevonden is waarom haar man somber, prikkelbaar en energieloos was. Zij had niet verwacht dat er een testosterontekort was. Ook mijn vrienden hebben altijd naar me geluisterd.”
‘Je bent toch een man, stel je niet aan,’ is vaak het traditionele credo. Maar ‘stel je vooral wel aan’. Joost deelt zijn stellige boodschap. “Ik wil mannen bewust maken. Denk niet zomaar dat je te veel stress hebt. Het kan iets anders zijn. Laat jezelf medisch checken. We worden steeds ouder. Dat betekent dus dat je langer vitaal wilt kunnen leven. En daar heb je als je ouder wordt nu eenmaal soms hulp bij nodig. Schaam je niet, laat het controleren en voel je weer energieker en daadkrachtiger.”
Wegens privacy redenen is Joost* een fictieve naam.