Skip to main content
Home » De Man » Peter’s verhaal: praat over prostaatklachten
Sponsored

In 2018 kreeg Peter Gooijer (60) problemen met plassen. Wat hij zag als een ‘oude mannenkwaal’ bleek veel ernstiger te zijn. De diagnose prostaatkanker volgde. Inmiddels wordt hij door de artsen als kankervrij beschouwd en blikt hij terug. 

“Al enige tijd liep ik rond met klachten, waardoor ik besloot een afspraak te maken bij de huisarts. Bij de huisarts bleek mijn Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) waarde wat verhoogd te zijn. Niet direct alarmerend, omdat plasproblemen niet direct een symptoom zijn van prostaatkanker. De afspraak was dat ik drie maanden later terug zou komen voor een volgende check.” Zover kwam het niet. In de tussentijd belandde Peter op de eerste hulp. 

Stroomversnelling   

Na een echo van de blaas en een inwendig onderzoek van de prostaat, werden er biopten afgenomen. Het was foute boel. De biopten wezen uit dat Peter de meest agressieve vorm van prostaatkanker had. De kans dat er géén uitzaaiingen waren, was zes procent. “Dan stort je wereld in. Je perspectief van leven is ineens weg.” 

Van uitzaaiing bleek na het ondergaan van diverse scans gelukkig geen sprake, maar de tumor was zo groot dat die operatief niet weg te halen was. “Het advies was een palliatieve behandeling met hormoontherapie en bestraling.”  

Het zorgtraject  

Dat advies sprak Peter niet aan. “Dat bommetje in mijn lijf moest eruit. Daarom heb ik besloten mezelf goed te laten informeren, bijvoorbeeld door patiëntorganisaties zoals de Prostaatkankerstichting. Denk goed na over wat je zelf wilt en vraag zo nodig een second opinion. Dat heb ik ook gedaan. Pak de regie in je eigen zorgtraject. Het is tenslotte jouw lijf en gezondheid.” 

Uiteindelijk kwam Peter terecht bij een arts die een experimentele behandeling aandurfde. “Na een vier keer zo hoge dosis hormonen dan bij normale hormoontherapie, was de tumor met tachtig procent gekrompen. Voor het eerst zag ik de artsen optimistisch en kon ik alsnog geopereerd worden. Dit is met de Da Vinci  Xi surgical system
gebeurd.”  

Leven na de operatie 

De tumor kon operatief worden verwijderd, maar niet alles kon worden weggehaald: er waren (agressieve) tumorresten en er was een grote kans dat de tumor weer terug zou keren. “Opnieuw moest ik kiezen. Wat nu? Ik koos ervoor om met gezonde leefstijl en voeding mijn immuunsysteem te versterken. Dat heeft goed uitgepakt. Alle periodieke PSA-checks waren oké. Inmiddels word ik door de artsen als kankervrij beschouwd. Ik ben niet helemaal de oude, maar ik ben natuurlijk ook gewoon vijf jaar ouder geworden”, zegt Peter.  

Peter benadrukt het belang van tijdig handelen. “Wees er op tijd bij. Vanaf 50 jaar heeft elke man kans op prostaatkanker, ook zonder klachten. Dus ga het gesprek aan met je huisarts, zeker als je tot de risicogroepen behoort. Pak de regie in je eigen zorgtraject en laat je goed informeren.” 

Meer informatie

Voor meer informatie en lotgenotencontact ga naar prostaatkankerstichting.nl

Next article