Ruim 25 jaar geleden liet Peter Grooten zich steriliseren. Na de operatie hield hij pijnklachten die om de vijf jaar werden gecontroleerd. Op zijn 61ste kreeg hij de diagnose prostaatkanker en is hij in het Antoni van Leeuwenhoek geholpen. Uiteindelijk kwam hij terecht bij dr. Pigot, uroloog en oprichter van de Mansani kliniek.
Uiteenlopende klachten
In de Mansani kliniek komen mannen met uiteenlopende goedaardige urologische klachten; een kromme penis, goedaardige afwijkingen aan de balzak, plasklachten, sterilisaties of herstel operatie en erectiestoornissen. “Veel van deze klachten kunnen een enorme impact hebben op het leven van de patiënt en vergen goede en professionele begeleiding en behandeling”, aldus Pigot.
Na de operatie
Bij Grooten was er sprake van doorgegroeide prostaatkanker. Naast de prostaat werd ook circa 75 procent van de zenuwen rondom de prostaat weggehaald, met als gevolg dat hij incontinent en impotent werd. “De prostaatkanker vond ik naar, maar de gevolgen van de operatie hebben mijn leven veranderd. Ik had net een nieuwe relatie, maar de impotentie zorgden in het begin voor intimiteitsproblemen.”
Grooten is nog drie keer geopereerd om meer controle te krijgen over de incontinentie klachten. “Ik kwam onder behandeling bij dr. Pigot en hij stelde een sfincterprothese voor: een kunstmatige sluitspier die de urinebuis gesloten houdt totdat je moet plassen. Het ongewenste urineverlies stopt voor het grootste deel en daar ben ik superblij mee.”
Kliniek versus het ziekenhuis
Veel mannen met urineklachten gaan naar het ziekenhuis. Grooten koos voor de Mansani kliniek. “We zaten midden in de COVID periode en dr. Pigot liet me weten dat er in de kliniek direct plek was. Korte wachttijden en de zorg is een stuk persoonlijker.”
“In de Mansani kliniek behandelen we uiteenlopende urologische klachten waarbij mannen altijd op een betrokken manier worden geholpen door een ervaren uroloog. De een-op-een begeleiding wordt als erg prettig ervaren”, vertelt Pigot.
Taboe
“Mannen praten niet snel over prostaatproblemen. Open zijn over impotentie vindt men ongemakkelijk. Mijn zelfvertrouwen heeft in het begin wat deuken opgelopen. Ik ben uiteindelijk nog positiever in het leven gaan staan en vind het niet moeilijk mijn verhaal met anderen te delen”, concludeert Grooten.