Skip to main content
Home » De Man » Waarom testosteron deficiëntie nog lang niet altijd wordt (h)erkend
De Man

Waarom testosteron deficiëntie nog lang niet altijd wordt (h)erkend

Een lager testosteron-gehalte: vroeg of laat krijgt iedere man ermee te maken. Maar het wordt een ander verhaal als je een (groot) testosteron tekort hebt en klachten krijgt, stelt uroloog dr. Jack Beck van het St. Antonius Ziekenhuis over testosteron deficiëntie (TD).

Jack Beck

Uroloog

St. Antonius Ziekenhuis

Dat het hormoon testosteron bij mannen met de jaren daalt, is een gegeven. “Vanaf ongeveer het 35levensjaar neemt het met zo’n 1 tot 1,5 procent per jaar af”, verklaart uroloog dr. Jack Beck. “Een natuurlijk proces, waar je je in principe niet druk over hoeft te maken. Tenzij je van jezelf (vrij) weinig testosteron hebt, of overgewicht of een chronische aandoening als diabetes. Die aspecten kunnen namelijk het testosteron-level negatief beïnvloeden. Wat maakt dat het te snel daalt, met alle gevolgen van dien.”

Vage klachten

Er is sprake van testosteron deficiëntie (TD) als je naast een te laag testosteron-gehalte ook klachten ervaart. De bekendste zijn een verminderd libido, erectieproblemen en opvliegers. Maar daarnaast zijn er ook veel ‘vage’ symptomen, die vaak niet zo snel worden opgemerkt. “Denk aan vetvorming – het bekende bierbuikje –  en moeite om af te vallen”, aldus dr. Beck. “Maar ook futloosheid, concentratie- en geheugenproblemen en verlies van spiermassa en spierkracht kunnen tekenen zijn dat je een tekort hebt aan testosteron. Evenals verlies van lichaamsbeharing en stemmingswisselingen. Allemaal klachten die vaak niet direct worden opgemerkt als teken van testosteron deficiëntie. En wat de diagnose stellen vaak lastig maakt. Daarom is meer openheid en bewustwording over dit onderwerp essentieel. Zeker ook omdat structureel een te laag testosteron-gehalte op de lange termijn tot bloedarmoede en botontkalking kan leiden, en een verhoogde kans op hart- en vaatziektes geeft. Testosteron deficiëntie moet dus zeker niet onderschat worden.”

Testosteron deficiëntie moet zeker niet onderschat worden

De impact van leefstijl

De uroloog hamert verder op het belang van een gezonde lifestyle. “Testosteron deficiëntie is een vergrijzingsaandoening, maar het heeft zeker ook te maken met leefstijl”, verklaart hij. “Het is dan ook belangrijk dat je gezond eet, oppast met alcohol en voldoende beweegt om je spieren te activeren. Ook afvallen is essentieel. Verder zou ik graag zien dat er meer aandacht komt voor risicogroepen, zoals bijvoorbeeld mannen met diabetes of obesitas.”

Bij een testosteron-tekort is het belangrijk dat je gezond eet, oppast met alcohol en voldoende beweegt

Next article