Skip to main content
Home » De Ogen » Droge Ogen: kijk niet weg!
Sponsored

Droge Ogen kan een hele vervelende aandoening zijn die niet altijd serieus wordt genomen. Het is belangrijk dat patiënten zich goed informeren, want er zijn vaak behandelingen mogelijk. 

Dr. Jelle Vehof

Oogarts en oprichter Droge Ogen Kliniek Nederland

Foto: Diederick Bulstra

Toen Jelle Vehof tijdens zijn opleiding tot oogarts op de aandoening droge ogen stuitte, zag hij direct dat de zorg bij lange na niet optimaal is. “Droge ogen is een aandoening die veel voorkomt, maar weinig erkenning krijgt. Een grote groep patiënten krijgt daarom geen goede behandeling.”

Inmiddels heeft Vehof als oogarts een gespecialiseerde kliniek, ‘Droge Ogen Kliniek Nederland’: “Droge ogen is een serieuze aandoening met meerdere oorzaken. Het vocht dat je ogen moet beschermen heeft bijvoorbeeld niet de juiste samenstelling. De kliertjes in de oogleden maken onvoldoende olie aan, of de traanklieren produceren te weinig water. Omgevingsfactoren kunnen het erger maken, bijvoorbeeld langdurig achter de computer zitten of make-up gebruik.”

Verstrekkende impact en onbegrip  

Uit onderzoek van Vehof blijkt dat in Nederland ongeveer één op de vijf vrouwen en één op de twaalf mannen droge ogen krijgt in hun leven. Vehof: “Zowel mentaal als lichamelijk raken mensen hierdoor beperkt. Ze hebben vaak elke seconde van de dag last van hun ogen. Ze worden minder productief, ze zien slechter en de irritatie kan overweldigend zijn. Doordat de omgeving de impact vaak niet begrijpt, krijgen ze een extra mentale klap.”

Irritatie verhelpen  

Gelukkig is er veel aan te doen: “Vaak kan de patiënt met aanpassingen de klachten verlichten, zoals vermindering van schermgebruik of het plaatsen van een luchtbevochtiger. Ook onderzoeken we de ogen, zodat we de oorzaak ontdekken.” Dan zijn er verschillende oplossingen, zegt Vehof: “Met warmtemaskers of door het schoonmaken van de ooglidrand herstellen de kliertjes in de oogleden. Met lichttherapie of andere poliklinische behandelingen kunnen we de traanfilm ook beter maken. En medicijnen zoals antibiotica en ontstekingsremmers kunnen de ogen rustiger maken.”

“Het is een zoektocht per patiënt, en daar is specialistische kennis voor nodig,” zegt Vehof. Daarom wil hij de kennis over droge ogen verspreiden naar een landelijk netwerk van optometristen, zodat mensen overal goed geholpen kunnen worden. “Als je last hebt van droge ogen, neem je klachten dan serieus. Trek aan de bel bij een optometrist die kennis heeft van droge ogen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.”

Julian’s oogklachten: “Ik vroeg me af of het nog wel ging lukken met m’n tentamens”  

Julian Bond (23) uit Volendam merkte ruim een jaar geleden dat zijn ogen achter de computer vermoeid werden. “Ik werd gevoelig voor licht, kon niet goed meer focussen. De opticien zei: er is niks mis met je ogen, ze zijn gewoon droog.”

Julian Bond (23) uit Volendam merkte ruim een jaar geleden dat zijn ogen achter de computer vermoeid werden. “Ik werd gevoelig voor licht, kon niet goed meer focussen. De opticien zei: er is niks mis met je ogen, ze zijn gewoon droog.”

Maar Julian kreeg steeds meer klachten: “Ik had steeds vaker brandende ogen, kon niet tegen harde wind, kreeg hoofdpijn en ik had moeite met concentreren. Ik vroeg me af of het nog wel ging lukken met mijn tentamens.” Toen is Julian zelf gaan Googelen, en kwam bij de kliniek van Jelle Vehof uit.

“Ik was onzeker over mijn klachten, maar Jelle legde alles goed uit en kwam met oplossingen.” Julian probeerde verschillende behandelingen, zoals het schoonmaken van de ogen en antibioticazalf: “Maar wat nog het meeste werkt is een soort kappenbril die je ogen afsluit, zodat het vocht in je ogen blijft. Nu kan ik weer meerdere uren werken achter mijn computer.”

“Alsof er constant zand in je ogen zit”, Geertje over Droge Ogen Ziekte

Geertje Wagenaar (58) uit Leeuwarden kreeg ongeveer tien jaar geleden last van droge ogen. “Ik dacht, het zal wel door de computer komen. Ik kon het scherm niet meer goed zien en kreeg prikkende, tranende ogen.

Geertje Wagenaar (58) uit Leeuwarden kreeg ongeveer tien jaar geleden last van droge ogen. “Ik dacht, het zal wel door de computer komen. Ik kon het scherm niet meer goed zien en kreeg prikkende, tranende ogen.” Geertje kreeg aanvankelijk oogdruppels van de oogarts, maar dat hielp niet: “Het voelt constant alsof er zand in je ogen zit. Uit reflex ga ik steeds knipperen en knijpen om de ogen te bevochtigen. Het beheerst mijn hele leven, het is echt lastig om mijn hoofd erbij te houden.”

Uiteindelijk kwam Geertje bij de Droge Ogen Kliniek Nederland terecht. “Daar voelde ik me eindelijk serieus genomen. Het is een puzzel om iets uit te vinden wat je gaat helpen, maar er wordt in elk geval geluisterd. Nu krijg ik twee keer per dag een stoombril, dat geeft iets van verlichting. Verlossing is hopelijk nabij.In april krijg ik een behandeling aan mijn traanbuisjes om het vocht beter vast te kunnen houden.”

Next article