Skip to main content
Home » De Ogen » Een stijgend aantal Nederlanders hebben deze oogaandoening
De Ogen

Een stijgend aantal Nederlanders hebben deze oogaandoening

Glaucoom is een van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen ouder dan 40 jaar. Twee op de honderd mensen van boven de 45 jaar hebben glaucoom (bron: Thuisarts). In 2021 waren er in totaal 357.000 mensen met glaucoom bekend bij de huisarts, 156.100 mannen en 200.900 vrouwen. Dit aantal neemt toe met de leeftijd (bron: Vzinfo). Verwacht is dat er nog veel mensen zonder juiste diagnose rondlopen. Maar wat houdt deze oogaandoening in?

Wat is glaucoom? 

Glaucoom is een veel voorkomende, chronische oogaandoening. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. Veel mensen met glaucoom hebben ook een hoge oogdruk, maar dat hoeft niet. Wat precies de oorzaak is van glaucoom is nog onbekend. Bij aanhoudende te hoge oogdruk sterven de vezels van de oogzenuw geleidelijk af. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het beeld en uitval van het gezichtsveld. Glaucoom komt meestal aan beide ogen voor. Onbehandeld leidt glaucoom uiteindelijk tot blindheid. Tijdige ontdekking en behandeling van glaucoom is essentieel om de beschadiging van de oogzenuw af te kunnen remmen of stoppen.

Waarom is vroegtijdige controle op glaucoom belangrijk? 

Een vroege diagnose is van groot belang. In het begin geeft glaucoom meestal geen klachten van gezichtsverlies. Het beginstadium van glaucoom is daarom nooit merkbaar. Om te voorkomen dat glaucoom ongemerkt schade aan het zicht toebrengt, is het daarom belangrijk om op controle te gaan bij de optometrist.

Wie loopt risico om glaucoom te krijgen? 

Maar hoe weet je of jij een verhoogd risico loopt om glaucoom te krijgen? De risicofactoren zijn: leeftijd (ben je 40 jaar of ouder?), erfelijkheid (is er iemand in jouw directe familie met glaucoom?) en brilsterkte (is jouw bril sterker dan -6 of +6?). Daarnaast hebben mensen van Aziatische of Afrikaanse afkomst een verhoogd risico.

Kan glaucoom behandeld worden? 

Er zijn verschillende behandelmethoden om de oogzenuw niet verder of minder snel te laten beschadigen. Met als doel de oogdruk te verlagen. Tot de behandelmethoden behoren oogdruppels, een laseringreep, operatieve ingrepen of een staaroperatie.  

Heeft leefstijl invloed op glaucoom en welke leefregels kan ik het beste opvolgen? 

Het is op dit moment nog niet precies duidelijk welke voedingsstoffen een positieve invloed hebben. Wel is duidelijk dat roken, stevig alcoholgebruik en weinig beweging nadelig kunnen zijn voor glaucoompatiënten. 

Podcastserie

Tijdens de Internationale Glaucoomweek heeft de Oogvereniging samen met Maastricht UMC+ en Santen de podcastserie gelanceerd over het leven met glaucoom. Glaucoom is namelijk meer dan een diagnose, oogdruk meten, druppelen en controles. De diagnose glaucoom doet iets met jou als mens. In vijf afleveringen geven we ervaringsdeskundigen en experts handvatten en tips. Op 13 maart starten we de serie met een aflevering over de diagnose glaucoom en wat dit betekent. Op 15 maart verschijnt de tweede aflevering over omgaan met verlies bij glaucoom. De andere drie afleveringen volgen later dit jaar.

Blog: omgaan met verlies

Karin Westerink is expert op het gebied van verliesverwerking. Karin, auteur van de boeken ‘Verlies binnenstebuiten’ (2018) en ‘Een nieuwe draad spinnen’ (2022), schreef speciaal voor glaucoomweek 2023 een blog over omgaan met verlies van gezichtsvermogen. Karin is ook te horen als experti n de tweede aflevering van de podcast serie over (het leven met) glaucoom. Lees de blog hier!

Next article