De zesjarige Milan heeft aangeboren hoge myopie. Zijn gezichtsvermogen gaat snel achteruit. Milan’s moeder Monique doet er met haar man alles aan om die achteruitgang te remmen.
Wat is hoge myopie?
“Milan heeft sterke bijziendheid. Per jaar gaat zijn zicht met één tot twee punten achteruit. Er is heel weinig aan te doen. Milan gebruikt oogdruppels en we hopen dat we daarmee de snelle achteruitgang kunnen remmen. Verder draagt hij natuurlijk een bril.”
Helpt die bril?
“Hij kan daardoor beter zien. Iedere drie maanden gaat hij naar de oogarts. Vaak moeten de glazen dan worden aangepast. Helaas helpt de bril niet tegen de andere risico’s van myopie. Milan heeft meer kans op het ontwikkelen van glaucoom en netvliesloslating. Kinderen die al op jonge leeftijd myopie hebben, hebben bovendien een verhoogde kans op blijvende slechtziendheid en op blindheid. Dat kan al gebeuren rond het dertigste jaar. Nu heeft Milan aangeboren myopie. Die ontwikkeling kun je hooguit afremmen maar niet voorkomen. Je kunt echter wel voorkomen dat kinderen myopie ontwikkelen.”
Hoe ontstaat niet aangeboren myopie?
“Als jonge kinderen en pubers langdurig en te veel op korte afstand naar een scherm kijken, bijvoorbeeld op een tablet, een laptop of een telefoon, dan is dat heel slecht voor de ontwikkeling van hun ogen. Dat kan een toename in de lengte van het oog veroorzaken, waardoor het beeld voor het netvlies valt en niet op het netvlies. Daardoor krijg je dezelfde klachten als bij aangeboren myopie. Het is misschien heel prettig als kinderen rustig bezig zijn met gamen of filmpjes kijken maar het is funest voor hun ogen. Zeker als ze ook nog eens weinig buiten spelen, is dat bijna een recept voor het ontwikkelen van bijziendheid.”
Waarom is dat buiten spelen zo belangrijk?
“Als je buiten bent, ook al is het bewolkt, maakt je lichaam vitamine D aan. Dat is heel belangrijk voor je ogen. Het advies van de oogarts voor Milan is echt tenminste vijftien uur per week buiten zijn. Dat is ruim twee uur per dag! Er zijn tegenwoordig nog maar weinig kinderen die zoveel buiten spelen.”
Sinds wanneer weten jullie dat Milan hoge myopie heeft?
“Toen hij ongeveer 3,5 jaar oud was, merkte ik dat hij steeds dichter bij de tv ging staan en dat hij zijn boekjes wel heel dicht bij zijn ogen hield. Zijn broer, die nu tien jaar is, heeft ook een bril. Daardoor legde ik het verband. We zijn toen naar de oogarts gegaan en die ontdekte dat het bij Milan helaas niet gaat om gewoon wat minder scherp zien.”
Begrijpt Milan wat zijn aandoening inhoudt?
“Hij merkt dat zijn zicht steeds slechter wordt. Vorige week gingen we bijvoorbeeld zwemmen. Tot voor kort kon hij dan zonder zijn bril zwemmen en droeg hij een duikbril. Nu was zijn zicht te slecht om zijn bril af te doen. Daar wordt hij best verdrietig van.”
Wat kunnen jullie doen om Milan te helpen?
“Heel erg opletten dat hij echt ruim twee uur per dag buiten is. Het bepaalt ook best wel ons leven. In het weekend proberen we nog meer buiten te zijn. We nemen de fiets in plaats van de auto. We gaan wandelen in het bos in plaats van naar het zwembad of de bioscoop. Soms valt een bezoekje aan familie weg omdat het dan net mooi weer is. Die kans grijpen we direct aan om naar buiten te gaan. Verder zijn we streng als het gaat om beeldschermgebruik. Zijn vriendjes zitten soms middagen lang te gamen maar Milan mag maximaal een half uur per dag gamen of filmpjes kijken op een tablet.”