Het vak opticien leer je tijdens een 3-jarige mbo-studie. Oogmetingen, anatomie en rekenen zijn belangrijke vakken die studenten krijgen tijdens de studie. Toch is de opleiding niet een vereiste om als opticien aan de slag te mogen. Om iemands ogen op te meten volstaat wettelijk gezien ook een 6-weekse cursus, tot verbazing van optiekdocent Arjan de Graaf.
Volgens Arjan de Graaf moeten we niet te lichtzinnig denken over het beroep; opticiens zijn namelijk vaak de eersten die mogelijke oogproblemen herkennen. Een verkeerde inschatting kan volgens hem dan ook grote consequenties hebben.
De waarde van kennis
“Zou je ook naar een fysiotherapeut gaan als die hier geen diploma’s voor heeft?”, vraagt De Graaf zich af. Zelf is hij al ruim tien jaar opticien en optometrist en hij wil bril- of lensdragers ervan bewust maken dat niet elke opticien een uitgebreide studie heeft gevolgd.
“De studie is belangrijk omdat naast het nauwkeurig meten van de ogen, een opticien ook een signaleringsfunctie heeft. Stel iemand ziet sinds twee dagen niet meer scherp en komt naar de opticien. Je moet dan weten wanneer je iemand doorverwijst naar de huis- of oogarts. Iets waar mensen met een korte cursus mogelijk minder bekwaam in zijn”, aldus De Graaf.
In de min
Bovendien zijn studenten vaak geneigd te veel min voor te schrijven. Iets dat tijdens de studie wordt afgeleerd: “Wij leren studenten dat het oog zelf ook nog wat corrigeert. Als je niet goed weet waar je mee bezig bent, kun je te sterke glazen voorschrijven en dat kan voor hoofdpijn zorgen.”
Toch heeft het leeuwendeel van de opticiens volgens De Graaf wel gewoon een studie gevolgd: “Ik vermoed dat het om ongeveer 70 procent gaat. Maar ik zou mensen die voor een oogcontrole komen, willen oproepen altijd te vragen of hun opticien een studie heeft gevolgd, of slechts een cursus.”
Studeren boven cursussen
Waarom toekomstige opticiens toch voor een cursus in plaats van een studie kiezen? “Ik denk dat ze niet weten dat je tijdens de studie ook al snel aan het werk mag.”