Skip to main content
Home » De Ogen » Life through a lens: een optometrist vertelt wat jij moet weten over contactlenzen
Contactlenzen

Life through a lens: een optometrist vertelt wat jij moet weten over contactlenzen

Nooit meer beslagen glazen, meer bewegingsvrijheid bij het sporten en een breder gezichtsveld. Genoeg redenen om je bril om te wisselen voor contactlenzen. Maar waar dien je op te letten? Optometrist Jeroen Mulder beantwoordt zes veelgestelde vragen. 

1. Kan iedereen lenzen dragen? 

“Ja, iedereen met gezonde ogen kan lenzen dragen. Wel is het zo dat niet elk oog hetzelfde is. Heb je een groter, kleiner, boller of platter oog dan gemiddeld, dan kan een standaard lens niet optimaal passen. Of misschien heb je specifieke wensen, waardoor de ‘gewone’ variant minder geschikt is. Daarom is het slim om een contactlens altijd aan te laten meten door een specialist.”

2. Kunnen mijn ogen beschadigen door contactlenzen?

“Contactlenzen zijn zo gemaakt dat ze niet schadelijk voor je ogen zijn. Wel is het belangrijk dat je goed met je lenzen omgaat, door ze dagelijks goed te reinigen en je ogen regelmatig te laten controleren.”

Contactlenzen zijn zo gemaakt dat ze niet schadelijk zijn voor je ogen

3. Kan ik mijn lenzen langer dragen dan aangeraden?

“Liever niet. De aangeraden draagtijd is een advies van de lenzenfabrikant. Maar als je lenzen langer draagt dan je specialist adviseert, is de kans op problemen groter. Dit kan een lichte irritatie zijn, maar ook een zichtbedreigende infectie worden!” 

4. Kan ik contactlenzen dragen als ik last heb van droge ogen? 

“Dat hangt af van de oorzaak van je droge ogen, maar in principe wel. Soms moet je daarvoor wel veranderen van soort lens, een andere vloeistof gebruiken of de draagtijd aanpassen. Een specialist kan je hierin adviseren.” 

5. Moet ik elke dag mijn lenzen reinigen?

“Absoluut! Laat je lenzen nooit in aanraking komen met water en gebruik de geadviseerde lenzenvloeistof. Dit doodt namelijk een bepaald percentage bacteriën. Als je je lenzen niet handmatig schoonwrijft, ontstaat er een biofilm op je lenzen van (bijna) dode bacteriën. En dat is vervolgens de ideale voedingsbodem voornieuwe bacteriën.”

6. Kan ik met lenzen slapen?

“Er zijn enkele type lenzen specifiek goedgekeurd om dag en nacht te dragen. Weet wel dat je ’s nachts flink meer kans hebt op een ooginfectie als je lenzen draagt, omdat je in je slaap niet knippert met je ogen en er dus minder traanverversing is. Orthokeratologie – ook wel bekend als ‘nachtlenzen’ – heeft een hoger infectierisico waar de drager zich zeker bewust van moet zijn.” 

Parttime lensdragers adviseren we altijd om daglenzen te dragen

7. Ik draag maandlenzen maar een paar keer per maand, mag ik ze dan langer dan 1 maand gebruiken?

“Een lastige vraag. In theorie kunnen lenzen met verse vloeistof maximaal 30 dagen bewaard worden in een afgesloten houder. Bij incidenteel gebruik blijft de biofilm groeien en wordt de kans op infectie weer groter. Daarom adviseren we parttime lensdragers altijd om daglenzen te dragen. Hygiënisch en veilig!” 

Next article