Er wordt veel geschreven over de overgang. Hierdoor brengen we de overgang meer onder de aandacht en worden vrouwen zich steeds bewuster van wat de overgang met het lichaam doet. Helaas is er nog veel onwetendheid en bestaan er veel misverstanden over de overgang. Wat is nu waar en wat is echt een fabel?
De overgang begint al vóór de menopauze
Feit: De overgang is de levensfase waarin de eierstokken langzaam ophouden met het maken van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Hierdoor kan de menstruatie onregelmatiger worden. De menopauze is de laatste menstruatie. Dit is dus een gebeurtenis tijdens de overgang. In de fase voor de laatste menstruatie nemen de oestrogenen dus langzaam af en dat kan klachten geven. Deze fase kan ongeveer 5 – 12 jaar duren. Klachten kunnen zich voordoen vanaf het 40ste levensjaar.
Veel vrouwen krijgen langzaam steeds meer vage klachten. Zo voelen ze zich minder krachtig, ervaren burn-out klachten en denken daarbij niet direct aan de overgang, omdat ze nog geen 50 jaar zijn. Het is daarom belangrijk dat wanneer een vrouw klachten ervaart, er ook rekening gehouden moet worden met de overgang.
De overgang is een fase waar vrouwen doorheen moeten, hier valt niets aan te doen
Fabel: Iedere vrouw krijgt met de overgang te maken, dat is een feit. Maar het is een grote fabel dat er niks tegen gedaan kan worden. Door een focus te hebben op gezondheid, kunnen overgangsklachten verminderen. Hierbij is het van groot belang om kritisch te kijken naar voedig, beweging en voldoende tijd voor jezelf.
Wanneer klachten blijven aanhouden en het het dagelijks functioneren beïnvloed, is het belangrijk om er niet mee te blijven lopen maar een afspraak te maken bij een verpleegkundig overgangsconsulent. Zij kunnen in overleg adviseren wat passende stappen zijn om de klachten tegen te verminderen.
In de overgang kom je aan in gewicht
Feit en fabel: Het is een feit dat wanneer hormonen in het lichaam gaan schommelen, de stofwisseling gaat vertragen. Ook is er bekend dat er door de daling van hormonen de vetopslag kan verschuiven van de heupen en dijen, naar de buik. Hierdoor bestaat de kans dat het buikvet toeneemt. Hierbij is wederom voldoende beweging en gezonde voeding van groot belang. Niet alleen word hierdoor gewichtstoename tegengegaan, maar dit heeft ook een positief effect op de hoeveelheid spiermassa en de botgezondheid.
Stop met roken
Feit: Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Hoe meer je rookt, hoe sneller dit proces verloopt. Hierdoor kan een vrouw gemiddeld 2 tot 3 jaar eerder in de overgang komen. Des te vroeger de overgang start, des te meer risico er is op verschillende aandoeningen, omdat oestrogeen daar niet tegen beschermt.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die roken twee keer zoveel opvliegers hebben en nachtzweten als wanneer ze niet zouden roken. Blijven roken zorgt daarmee voor een minder goede nachtrust, oververmoeidheid raken, prikkelbaar zijn en gevoelens van stress. Stoppen met roken helpt om minder snel en gezonder de overgang in te gaan.