Veel vrouwen in de overgang hebben last van een droge vagina. “Vrijen kan dan pijn doen”, weet Eveline Bakker, voorzitter van Stichting Vuurvrouw, een organisatie voor vrouwen in de overgang.
“Dat is absoluut niets om je voor te schamen. Tijdens de overgang verandert de hormoonspiegel en dat heeft onder meer gevolgen voor de vagina, de vulva en de slijmvliezen. De huid wordt, zowel uit- als inwendig, dunner en kwetsbaarder waardoor je sneller scheurtjes en infecties krijgt doordat de vagina droger wordt. Het is moeilijker om opgewonden te raken, moeilijker om klaar te komen en vrijen kan dan pijn doen waardoor je nog minder zin krijgt in seks; een vicieuze cirkel. Maar voor vrijen geldt: ‘use it or lose it’. Juist door te vrijen, stimuleer je de vagina, waardoor de doorbloeding verbetert. Als je niet meer vrijt, verdwijnt ook de lust om te vrijen en dat kan grote gevolgen hebben voor je seks- en je liefdesleven.”
Biologische oorzaak
Als vrouwen geen zin meer hebben in vrijen of onzeker raken, voelen zij zich vaak ‘minder vrouw’. “Wij horen veel vrouwen zeggen: ‘Nou laat maar hoor, voor mij hoeft het niet meer.’ Ze geven het als het ware op. Dat kan toch niet zo zijn? Vrijen is een waardevol onderdeel van je leven en van je relatie. Wat is er nou mooier dan samen genieten van de liefde en van seks?”
Praat erover met je partner en zoek samen naar oplossingen om vrijen weer leuk te maken
Praat met je partner
Praten met je partner over wat je wel en niet fijn vindt en over wat jou blokkeert of juist doet klaarkomen, is in ieder stadium van je seksleven belangrijk. “Als je dat niet gewend bent, zul je dat nu toch echt moeten leren”, vindt Bakker. “Je mag begrip vragen voor het feit dat je lichaam verandert. Het overkomt iedere vrouw. Er is een kleine groep vrouwen die in de overgang juist meer zin krijgt in seks. Zij voelen zich volledig vrij om te genieten en hebben op dit gebied geen lichamelijke klachten. Een veel groter deel van de vrouwen in en na de overgang heeft echter wel problemen en het is hoog tijd dat daar meer aandacht voor komt.”
Blijvende verandering
Zodra er een nieuwe hormonale balans is ontstaan verdwijnen veel overgangsklachten na de overgang. Helaas is dat niet het geval met de verandering van de vagina, de vulva en de slijmvliezen. “Klachten van een droge vagina gaan niet vanzelf over”, weet Bakker. “Maar je kunt er wel degelijk iets aan doen.”
Zoek naar oplossingen
Er zijn mogelijkheden om de problemen te verhelpen. “Je moet er weer een feestje van maken”, adviseert Bakker. “Leer je lichaam beter kennen en kijk, al dan niet samen met je partner, wat je wel lekker vindt. Probeer die angst voor pijn weer kwijt te raken door bijvoorbeeld te kiezen voor andere manieren om met elkaar te vrijen. Belangrijk is dat je vagina weer vochtig en soepel wordt. Daar zijn prima manieren en middelen voor.”
Glijmiddelen
“Wees praktisch”, adviseert Bakker. “Als je vagina droog is, zorg dan dat die weer vochtig wordt. Dat kan door bijvoorbeeld spuug maar dat helpt vaak maar even. Veel makkelijker is het om middeltjes te gebruiken die daarvoor speciaal zijn ontwikkeld zoals glijmiddelen.” Belangrijk is om te kiezen voor kwaliteit.
Ga niet zelf rommelen met huis-tuin-en-keuken middeltjes
“Middeltjes op waterbasis trekken vaak snel in waardoor je er minder lang plezier van hebt. En pas op met geur- en smaakstoffen, ze kunnen een vagina die al droog en kwetsbaar is makkelijk irriteren en kunnen zelfs leiden tot infecties. Dat is niet waar je op zit te wachten. Goede en zuivere producten op siliconenbasis hebben, zo hoor ik van heel veel vrouwen, een uitstekende en langdurige werking en irriteren absoluut niet.”
Geen huis-tuin-en-keuken middeltjes
“Kies in ieder geval niet voor doe het zelven”, waarschuwt Bakker. “Massageolie is prima om te masseren en dat kan heel erotisch en opwindend zijn, maar het is geen product voor de intieme delen. Als je twijfelt, vraag dan aan je huisarts, of op een forum als www.vuurvrouw.nu, wat goede producten zijn. En blijf je last van pijn en/of andere klachten houden, ga dan terug naar je huisarts en vraag een verwijzing voor de gynaecoloog.”