Skip to main content
Home » De Overgang » Waarom is het handig te weten of je in de overgang bent
Sponsored

De overgang, alle vrouwen krijgen ermee te maken. Toch is het een onderwerp dat weinig vrouwen bespreekbaar maken tot ze er middenin zitten. Vroege symptomenherkenning kan helpen om vervelende situaties op zowel het werk als in de privésfeer te voorkomen. Nieuwsgierig of jij in de overgang zit?

Burn-out

Sanne (48) had tot haar veertigste een goed leven. Een leuke man, twee kinderen waarmee het goed ging en een fijne baan als afdelingshoofd in een ziekenhuis. Op een gegeven moment sliep ze steeds slechter. Ze werd steeds geprikkelder en keek op tegen de vergaderingen op haar werk.

Ze voelde zich onzeker en ging twijfelen over beslissingen waar ze eerder nooit over na hoefde te denken. Haar man en kinderen merkten het ook. Ze had een kort lontje en kon zomaar ontploffen over de dagelijkse rommel in huis.

Op advies van haar man ging ze naar de huisarts. Na enkele gesprekken met hem en met de bedrijfsarts werd geconstateerd dat ze waarschijnlijk een burn-out had als gevolg van haar intensieve baan. En zo kwam Sanne thuis te zitten.

De overgang kan het niet zijn, toch?

Sanne was tegen die tijd 45 jaar oud en menstrueerde nog. Wel wat heftiger en wat onregelmatiger maar dat kon ook door de stress komen. Vanwege haar leeftijd en het uitblijven van klachten zoals opvliegers dacht niemand aan de overgang.

Gemiddeld is een vrouw in Nederland 51 jaar als ze het moment van menopauze bereikt. Dit houdt in dat een vrouw al voor meer dan een jaar niet meer menstrueert. De overgang is de periode rondom dit moment en begint al jaren vóórdat de menstruatie definitief wegblijft. Juist in deze periode staan hormoonschommelingen heel erg op de voorgrond en dit geeft een uiterst breed scala aan mogelijke klachten.

De overgang is écht voor elke vrouw anders. Er zijn vrouwen die nergens last van hebben en er is een groep die niet meer kunnen functioneren door de hevige hormoonschommelingen.Ook verschilt het per vrouw welke klachten op de voorgrond treden.

Opvliegers zijn welbekend en worden makkelijk herkend. Maar stemmingswisselingen, concentratieverlies, onzekerheid en gejaagdheid komen ook heel erg veel voor. In de spreekkamers van de gynaecoloog over overgangsklachten gaat één op de drie consulten over dit soort klachten.

Met begrijpen van de overgang komt begrip en komen oplossingen

Sanne werd al snel helemaal niet meer ongesteld. Een vriendin opperde dat ze wellicht toch in de overgang zat en ze besloot een overgangsconsulent te bezoeken. Hier kreeg Sanne uitleg over wat de overgang teweeg kan brengen. Bij haar was het effect van de hormoonschommelingen vooral geestelijk terug te zien. In samenwerking met de overgangsconsulent leerde ze vooral ook hoe ze daar mee om zou kunnen gaan.

De ervaring van Sanne laat juist zien hoe belangrijk het is dat de overgang als mogelijke oorzaak wordt meegenomen bij zowel fysieke als mentale klachten. Wellicht viel het werk Sanne helemaal niet te zwaar maar waren het de hormoonschommelingen die haar uit haar evenwicht haalden.

Het begrijpen van wat er in haar lichaam gebeurde gaf heel veel rust voor Sanne. Opgelucht dat het de hormoonschommelingen waren die haar zo van slag was maakten en dat ze niet hoefde te twijfelen aan haar werk of gezin. Ook zij hadden veel baat bij de wetenschap dat de stemmingen van Sanne daaraan te wijten waren.

Ben jij in de overgang?

Het is beter om te kijken naar menstruatiepatronen en klachten en in welke mate deze ‘passen’ bij de overgang. Dit helpt je uiteindelijk in te schatten in welke mate je klachten aan de overgang te wijten zijn en in welke mate niet.

Dus ben je boven de 40 en krijg je last van onbegrepen gezondheidsproblemen? Neem dan in ieder geval de overgang mee in je overwegingen. Zo kan je op zoek naar de juiste behandeling die je verder helpt.

Op zoek naar meer informatie over overgangsklachten en mogelijke oplossingen? Bezoek EstroCare – dé menopauzespecialist.

Next article