Skip to main content
Home » De Zintuigen » Erbij blijven horen, van jong tot oud!
De Zintuigen

Erbij blijven horen, van jong tot oud!

Dr. ir. Jan de Laat - Klinisch Fysicus Audioloog

In een wereld waarin technologie ons dagelijks leven steeds meer beïnvloedt, is het van cruciaal belang dat we de “hoorzorg” voor onszelf niet vergeten. Voor mensen met licht, matig tot zelfs ernstig gehoorverlies biedt audiometrie op afstand en het online aanpassen van hoortoestellen een veelbelovende oplossing.

Dit kan vaak, maar niet altijd, met slechts één bezoek aan de audicien worden bereikt, wat de toegankelijkheid van gehoorrevalidatie vergroot. Het gebruik van “Over The Counter” hoortoestellen kan bovendien een adequaat gehoorrevalidatieresultaat opleveren voor licht tot matig slechthorenden.

Innovatieve technologieën en gehoorrevalidatie

De integratie van Artificial Intelligence, Machine Learning en Virtual Reality in gehoorrevalidatie biedt nieuwe mogelijkheden, vooral voor slechthorenden en tinnituspatiënten. Deze technologieën kunnen in combinatie met cognitieve training een waardevolle aanvulling zijn. Mobiele apps kunnen helpen om de achterstand in gehoorrevalidatie in ontwikkelingslanden te verkleinen, wat een belangrijke stap is in het verbeteren van de levenskwaliteit wereldwijd.

Uitdagingen voor ouderen en persoonlijke begeleiding

Toch is het belangrijk te erkennen dat niet iedereen zich comfortabel voelt bij deze technologische innovaties. Voor de eenzame oudere die slechter hoort, kan de complexiteit van deze oplossingen overweldigend zijn. Deze groep heeft vaak behoefte aan eenvoudige, persoonlijke oplossingen en direct contact met zorgprofessionals. De audicien van de toekomst zal zich dan ook vooral richten op begeleiding van deze cliënten, waarbij onbehandeld gehoorverlies centraal staat. Technische problemen met hoortoestellen kunnen steeds vaker op afstand worden opgelost, waardoor audiciens meer tijd kunnen besteden aan complexe zorgvragen en counseling.

Preventie en bewustwording van gehoorverlies

Preventie van onbehandeld gehoorverlies is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hoorzorgprofessionals en patiëntenorganisaties moeten zich actief inzetten om bewustwording te creëren, niet alleen bij de overheid, maar ook bij andere zorgverleners zoals huis- en bedrijfsartsen en geriaters. Eenvoudige, laagdrempelige gehoorscreening is van belang om onbehandeld gehoorverlies aan te pakken. Daarmee wordt uitval op het werk voorkomen en helpt het ouderen om isolement, eenzaamheid, achteruitgang in cognitie en beginnende dementie uit te stellen of zelfs te voorkomen. Bewustwording is daarbij van groot belang, bij huis- en bedrijfsartsen, bij de omgeving van de oudere slechthorende en bij het grote publiek. Het toevoegen van live en online gehoortesten aan zogenaamde fitheidstesten kan helpen om die bewustwording te creëren en te vergroten.

Gehoorbewustzijn vergroten: van jong tot oud

De doelgroep is breed: niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Oplossingen liggen in de promotie van gehoorbescherming (jongeren) en het dragen van “oortjes” als opstap naar hoortoestellen (ouderen, en ook oudere jongeren). Het begint echter bij “awareness”.

De toekomst van gehoorrevalidatie ligt in een combinatie van technologie en persoonlijke benadering. De rol van de audicien zal evolueren, maar de menselijke connectie blijft essentieel. Laten we samen werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht gehoorvermogen, de ondersteuning krijgt die nodig is.

Next article