Skip to main content
Home » Dermatologie » Huid- en haarproblemen kunnen je heel onzeker maken
Dermatologie

Huid- en haarproblemen kunnen je heel onzeker maken

Onzekerheid over huidproblemen: jonge vrouw verbergt gezicht
Onzekerheid over huidproblemen: jonge vrouw verbergt gezicht

We worden steeds onzekerder over ons uiterlijk. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun huid- of haaraandoeningen verbergen in plaats van naar de huisarts te gaan. Dat terwijl de huisarts de meeste huid- en haarproblemen vaak heel goed kan behandelen.

Dr. Ilse Kroft, dermatoloog, ziet dagelijks tientallen patiënten. “Mensen worden steeds onzekerder over hun uiterlijk. Ze zien op social media vaak alleen ‘het perfecte plaatje’. Als ze daar dan niet aan voldoen, voelen zij zich onzeker.”

“Ik sprak laatst een meisje, dat niet naar school durfde in verband met eczeem op haar gezicht. Of een volwassene die zijn werkgever vraagt of hij thuis mag werken. Als je eenmaal in zo’n negatieve spiraal terechtkomt en er sociale isolatie ontstaat, is het lastig deze te doorbreken. Een huid- of haarziekte kan leiden tot ernstige psychosociale problemen.”

Spreekkamer

De meest voorkomende klachten waarmee mensen bij de dermatoloog komen zijn eczeem, psoriasis, huidkanker en de voorlopers van huidkanker, actinische keratosen. “Allemaal aandoeningen die behalve fysieke ook psychische klachten met zich kunnen meebrengen”, geeft dr. Kroft aan.

“Het is heel belangrijk om dit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Zeker voor pubers en jongvolwassenen kan een pukkeltje al een reden zijn om niet naar een feestje te gaan. Kun je nagaan wat het met je doet als je rode schilferige plekken hebt op je gezicht, je hoofdhuid of je handen.”

De juiste doorverwijzing

De huisarts kan een goede behandeling bieden. Waar de problemen ernstiger of chronisch blijken te zijn, zal deze doorverwijzen naar de dermatoloog. “Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. Hoewel sommige problemen chronisch zijn, kunnen met bepaalde therapieën de klachten (vrijwel) volledig verdwijnen.”

Naast behandeling is ook preventie een van de speerpunten van dermatologen. “Hoe voorkom je nieuwe uitbraken van eczeem of hoe voorkom je huidkanker. Wat kun je, afgezien van medicatie of zonpreventie, zelf doen om problemen te verminderen of zelfs te voorkomen? Als een probleem niet ontstaat, hoef je het ook niet te behandelen.”

Belangrijk is dat artsen goed uitvragen welk therapieresultaat voor een patiënt belangrijk is. “Soms denkt de dermatoloog dat het belangrijk is de psoriasisplekken te laten afnemen of verdwijnen. Terwijl voor de patiënt juist de jeuk het grootste probleem is. Ga dus naar de dokter. Vertel waar je last van hebt en leg uit wat je belangrijk vindt qua behandeling.”

Next article