Mensen met diabetes type 2 kunnen in aanmerking komen voor verschillende behandelwijzen. Medicatie speelt hierin een belangrijke rol, zegt Manuel Castro Cabezas. Hij is internist-endocrinoloog/ vasculair geneeskundige in het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
“Vooropgesteld: preventie is ontzettend belangrijk. Het krijgen van diabetes type 2 kun je zelf zo veel mogelijk proberen te voorkomen met een gezonde leefstijl en aandacht voor je calorie-inname. Heb je de aandoening eenmaal, dan is het nog net zo cruciaal om op je gewicht te blijven letten, voldoende te bewegen en gezond te eten.
Preventie van diabetes type 2 is het allerbelangrijkst
Manuel Castro Cabezas (internist-endocrinoloog / vasculair geneeskundige Franciscus Gasthuis & Vlietland)
Ik raad een Mediterraan dieet aan met veel groenten, fruit, vis en olijfolie. Bij een groep mensen met diabetes type 2 kan een maagverkleining helpen en resulteren in gewichtsverlies. Hierdoor verdwijnt de diabetes soms zelfs volledig. Lang niet iedereen komt hier echter voor in aanmerking. De meesten zijn op medicatie aangewezen”, zegt Manuel Castro Cabezas.
Behandeling
De basis van een behandelplan, naast leefstijl en voeding, wordt meestal gevormd door het geneesmiddel metformine, vervolgt hij. Dit middel moet de insulinegevoeligheid bevorderen, en dus de insulineresistentie van mensen met diabetes type 2 aanpakken. De insuline die het lichaam aanmaakt dient hiermee beter zijn werk te doen.
“Een deel van de patiënten gebruikt naast metformine een SU-derivaat. Dat medicijn laat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Hierdoor zal echter wel gewichtstoename optreden, wat weer gepaard gaat met een grotere insulinebehoefte”, zegt Castro Cabezas.
“Metformine en SU-derivaten kunnen, dankzij het gunstige effect op de glucosespiegels, mensen met diabetes type 2 beschermen tegen microvasculaire problemen zoals aandoeningen aan de ogen, nieren en zenuwen waarop zij een grotere kans hebben. Een volgende stap in het behandelplan kan het spuiten van insuline zijn.”
Nieuw
Castro Cabezas schrijft aan een deel van zijn patiëntengroep een relatief nieuwe lichting medicijnen voor. De komst van deze middelen, GLP-1 analogen en SGLT2-remmers, ziet hij als een grote ontwikkeling in de behandeling van diabetes type 2.
De komst van een relatief nieuwe lichting geneesmiddelen is een grote ontwikkeling
“GLP-1 analogen zorgen ervoor dat de alvleesklier insuline produceert naar behoefte waardoor gewichtstoename zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Ze verminderen bovendien het hongergevoel waardoor sommige mensen er zelfs door afvallen. Dankzij SGLT2-remmers plast de patiënt de opgehoopte glucose (suiker) weer uit en raakt het lichaam calorieën kwijt. Beide soorten medicijnen dragen ook bij, zo blijkt uit verschillende studies, aan de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Bovendien beschermen SGLT2-remmers tegen nieraandoeningen.”
Kwaliteit van leven
Castro zet deze medicijnen eerder of vaker in bij een groep patiënten met diabetes type 2 met een hoger risico op bepaalde aandoeningen, zegt hij. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die al eens een hartinfarct of andere aandoening hebben gehad of die al microvasculaire complicaties hebben. “Medicatie is voor mensen met diabetes type 2 doorgaans dus onvermijdelijk, maar kan er wel voor zorgen dat de kwaliteit van leven voor een groep aanzienlijk verbetert.”