Diabetes heeft een grote invloed op je leven. Of je nu type 1, type 2, MODY of LADA hebt, je wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen ervan. Hoe ga je daarmee om? Lees het in deze drie ervaringsverhalen. Dit is diabetes voor Dion, Laura en Mary.
Dion (24 jaar) – “Het is zoals het is”
Op negenjarige leeftijd kreeg Dion diabetes type 1. Hij herinnert zich dat hij vanaf toen in een heel ander leven werd gezogen. In de zestien jaar dat hij de ziekte heeft, heeft hij best veel ups en downs gehad.
“Het is gewoon iets dat bij mij hoort. De puberteit was wel heftig. Ik had last van schommelingen in m’n bloedsuiker, wat invloed had op m’n concentratie en humeur. Nu gaat het in principe goed.”
“Als je erbij stilstaat is het best wel zwaar. Al die hypo’s en hypers, constant op de pomp kijken en prikken. Ook het voortdurende plannen … soms ben ik er helemaal klaar mee. Je moet altijd met diabetes bezig zijn. Want als je het niet doet, kan het je leven kosten. Zo eenvoudig is het.”
“Ik wil dat er niets is wat ik niet kan doen door mijn diabetes. Soms doe ik het onbewust, maar ik denk altijd: diabetes leeft met mij, en ik niet met diabetes.”
Laura – “Alsof ik thuiskwam met een nieuwe gebruiksaanwijzing”
Laura kreeg vier maanden geleden de diagnose LADA, een vorm van diabetes type 1. Ze had van nature veel energie en optimisme. Ook was ze hulpverlener met een eigen bedrijf. Toen ze merkte dat het wat moeilijker ging, kon ze zich niet zomaar ziekmelden.
Toen ze naar de huisarts ging, was het al veel te laat. “Mijn bloedsuiker was 32. Normale waarden liggen tussen 4 en 8. Ik besefte dat ik niet zomaar ging genezen.”
“Thuisgekomen uit het ziekenhuis zat ik vol onzekerheid. Het was alsof ik een nieuwe gebruiksaanwijzing had, die ik helemaal nog niet kende. Bovendien ben ik alleenstaande moeder. Ik ben de veiligheid voor mijn kinderen, maar ik voelde me onveilig in mijn eigen lichaam.”
“Via een vriend leerde ik een chirurg kennen die me helemaal begreep. Hij zei: “Laura, je sprankelt en hebt een missie te doen. Leg je NU volledig toe op beter worden. Jij kan dit en daarna kan je anderen daarmee helpen. Dat was precies wat ik moest horen.”
“Eerst kon ik niet geloven dat ik voor de rest van mijn leven een chronisch zieke patiënt zou zijn. Tegelijk voelt het als een cadeautje van het leven. Ik krijg dit niet voor niets. Dus moet ik er iets mee.”
Mary (73 jaar) – “Ik doe gelukkig nog steeds de dingen die ik leuk vind”
Sinds twee jaar heeft Mary diabetes type 2. “Tijdens mijn naaigroep zei iemand dat m’n gezicht scheef hing. In het ziekenhuis bleek dat ik een dubbele TIA (transient ischaemic attack) had, maar ook zwaar diabetes type 2.”
“Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik diabetes zou kunnen krijgen. Achteraf bedacht ik dat ik het al langer moet hebben gehad. Maar ik was altijd dag in dag uit bezig en heb het niet gemerkt. Gewoon je kop in het zand steken, achteraf.”
“Ik doe gelukkig nog steeds de dingen die ik leuk vind. Maar het is lastiger, want je moet altijd rekening houden met diabetes. Doordat ik me heel goed aan mijn dieet houd, is mijn bloedsuiker goed gezakt. Maar als ik dan op een verjaardag kom hè, die gebakjes, dat vind ik moeilijk.”
“Aan diabetes zit ik verder m’n hele leven vast. Daar heb ik nu wel vrede mee. Van de praktijkondersteuner en diëtiste krijg ik adviezen over voeding en beweging. Ik doe het eigenlijk al goed nu.”
Ook jij kunt diabetes krijgen
Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Gemiddeld elke tien minuten krijgt iemand de diagnose. Heb je diabetes, dan kun je te maken krijgen met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, chronische nierschade en zelfs blindheid. Ook jij kunt het krijgen, lees hier waarom.
Niet alleen Dion, Laura en Mary hebben 24/7 te maken met de impact van diabetes op hun leven. Lees op de website van Diabetes Fonds bijvoorbeeld ook de ervaringsverhalen van Bloem, Donja, Nadia en Evert-Jan.