Skip to main content
Home » Dierengezondheid » Wat een hondenleven: het leed achter illegale puppyhandel
Sponsored

Dierenleed, het komt helaas vaker voor dan je denkt. Online wordt er vaak illegaal in puppy’s gehandeld, met alle gevolgen van dien. Directeur Petra Sleven van dierenwelzijns-organsisatie VIER VOETERS licht toe. 

Wat wordt onder illegale puppyhandel verstaan? 

“Dat puppy’s zonder de juiste papieren worden verkocht en geïmporteerd. Daarbij zijn de hondjes meestal niet gevaccineerd. Als ze ziek blijken te zijn, kunnen ze ernstige en soms zelfs dodelijke virussen hebben.  Ook zijn de pups bijna altijd onder zeer slechte omstandigheden gefokt. In landen als Roemenië en Bulgarije vind je grote fokboerderijen waar moederhonden worden uitgebuit. Die zitten in kleine kooitjes, komen nooit naar buiten en moeten het ene na het andere nestje leggen.” 

Hoe groot is dit probleem?  

“Dagelijks worden er meer dan 400.000 honden op Europese advertentie-websites aangeboden, waarvan het merendeel op Nederlandse en Britse sites. Online kun je immers goed sjoemelen. Een fake account is zo aangemaakt, evenals valse foto’s. En telefoonnummers blijken vaak niet meer traceerbaar te zijn. De kans op vervolging is minimaal, wat maakt dat illegale handelaren en fokkers een zeer lucratieve business kunnen runnen. In Europa wordt zo’n 1,3 miljard euro verdiend aan illegale puppyhandel. Vooral Franse buldogs, Yorkshire   Terriërs, Pomerianen, Maltezers en Chow Chows zijn populair. Voor deze ‘designerhondjes’ tellen mensen met gemak enkele duizenden euro’s neer.”

In Europa wordt zo’n 1,3 miljard euro verdiend aan illegale puppyhandel

Wat is het grootste probleem met de illegale puppyhandel? 

“Het is een grote vorm van dierenleed. Denk aan de moeder van de hondjes die haar hele leven moet lijden en wordt gedumpt als ze opgebruikt is. En de pups zelf die door het ontbreken van inentingen ziek worden. Of gedragsproblemen krijgen, omdat ze doorgefokt zijn of veel te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald. Ook voor kopers is het heel vervelend. Het gebeurt vaak genoeg dat kersverse baasjes hun internetpup moet laten inslapen.” 

Wat is de oplossing? 

“Het begint bij de illegale puppyverkopers, die moeten worden aangepakt. Maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de advertentieverkopers. Als VIER VOETERS zetten we ons in voor een systeem met microchips. Zodat alle fokkers alleen honden op sites mogen aanbieden onder vermelding van deze chip. Op deze manier zijn verkopers traceerbaar, en kunnen consumenten alleen nog maar legale puppy’s kopen. Verder hopen we mensen bewust te maken over wat voor dierenleed er schuilt achter die online advertenties. De pups kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom doen wij het.” 

Next article