Skip to main content
Home » Diergezondheid » Wil jij weten of jouw hond gelukkig is?
Diergezondheid

Wil jij weten of jouw hond gelukkig is?

Hartstikke gezellig, een hond in huis, maar ook een flinke verantwoordelijkheid. Van voeding tot aan beweging: hoe zorg je dat je viervoeter zo gezond mogelijk blijft?  

Dr. Paul Mandigers is al bijna 30 jaar werkzaam als veterinair specialist en sinds 2019 aangesloten bij Evidensia Dierenziekenhuizen Arnhem. Wil je dat je hond gezond door het leven gaat, dan is de juiste verzorging erg belangrijk. Gelukkig weet dr. Mandigers daar alles van.  

1: Zorg voor de juiste voeding 

“Al het hondenvoer dat we in Nederland verkopen is prima, al hebben de betere merken vlees en granen van hogere kwaliteit. Maar er zijn ook hondenrassen die extra hulp kunnen gebruiken. Duitse herders hebben bijvoorbeeld snel last van hun maagdarmkanaal, dus goed verteerbare brokken nodig”, meent Mandigers. Geen goed idee is om je hond alleen maar vers vlees te geven. “Dat is ten eerste schadelijk voor het milieu én slecht voor het dier, want het zorgt voor meer infecties en maag- en darmproblemen. Een keertje is niet erg, maar structureel is onverstandig.”  

2: Pas de beweging aan op de behoeften van je hond 

Minstens drie keer per dag uitlaten is niet alleen belangrijk zodat de hond zijn behoeften kan doen, maar ook omdat ze moeten bewegen en gelukkig worden van overal aan snuffelen. “Kijk wel naar het ras. Niet iedere hond heeft dezelfde capaciteiten. Een tienjarige chihuahua met overgewicht wordt waarschijnlijk niet vrolijk van een enorme strandwandeling, maar een border collie vraagt standaard om veel activiteit”, zegt Mandigers lachend. 

3: Besteed voldoende aandacht aan de vacht en de tanden  

Regelmatig kammen, het gebit en de nagels schoonmaken; er is nogal wat ‘onderhoud’ nodig. “Ik kom regelmatig honden tegen waarbij de tanden letterlijk uit de bek rotten. Sommige mensen vergissen zich in de hoeveelheid verzorging die erbij komt kijken”, zegt Mandigers. Het is dus belangrijk om zorgvuldig de tanden te poetsen en de vacht te verzorgen. Daarnaast kun je denken aan het aanschaffen van veilige kauwspeeltjes. 

4: Schroom niet om een dierenarts te vragen om advies 

Hoewel een vast halfjaarlijks bezoek wellicht niet nodig is als ervaren hondenbezitter, is het voor nieuwe hondeigenaren én mensen met een ouder hondje of eentje met speciale behoeftes zeker handig om regelmatig de boel te laten checken. “Iedere rasgroep zit anders in elkaar. Doe onderzoek naar de behoeften van je hond om deze beter te begrijpen en vraag advies waar nodig”, meent Mandigers. 

5: Wees voorzichtig met waar je hond vandaan komt 

“Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat er gehandicapte honden worden gefokt, omdat we ‘het zo schattig vinden’. Neem bijvoorbeeld de populaire pug, die kunnen amper ademhalen. Gelukkig ziet de politiek ook steeds beter in dat we daar wat aan moeten doen. Fokkers moeten voldoen aan richtlijnen, maar hondeneigenaren hebben ook de verantwoordelijkheid om te checken dat ze bij een diervriendelijke fokker zitten. Of neem eens een kijkje in het asiel”, aldus Mandigers. Of je eigen hond gelukkig is, kunnen we moeilijk vragen (de kans op een antwoord is in ieder geval klein). Maar kun je al deze punten afvinken, zorg je dat hij of zij een fijne plek heeft voor zichzelf om te relaxen en groet hij je vol enthousiasme als je thuiskomt, dan zit dat waarschijnlijk wel goed!  

Meer weten over diergezondheid?

Next article