Huisdiereigenaren zélf spelen een belangrijke rol in de gezondheid van hun dier. Juist minder stress en meer harmonie zijn daarbij essentieel. Laat staan dit coronajaar – wat niet alleen stressvol is voor de mens, maar ook voor een dier, zegt Herman Garretsen, directeur van diervoedingsmerk Garvo.
Welke invloed hebben diereigenaren op de gezondheid van onze dieren?
“Ieder mens is in staat om zijn of haar dier goed te verzorgen. In principe met ieder product dat verkrijgbaar is. Alleen of men zich bewust is van het effect van zijn eigen doen of laten, en de rol die het speelt voor de gezondheid van een dier, daar durf ik mijn vraagtekens bij te zetten.”
Kunt u omschrijven wat die rol is? Welke invloed hebben diereigenaren op de gezondheid van hun dier?
“Wij als mens leven op de grens tussen ratio en gevoel. Dat gaat steeds meer richting ratio. Hoe verder we van ons gevoel afstaan, hoe meer stress we ervaren of hoe meer we in aanraking komen met ziekteverschijnselen. Een dier is puur gevoel. Een dier praat niet, maar neemt eigenlijk het gevoel van het baasje over. De gevoelsfactor met een dier is dus enorm belangrijk. Daar gaat de ratio snel aan voorbij: ‘dat is te duur’ of ‘ik koop wel iets anders’. Maar het is juist aandacht en liefde, wat dieren werkelijk voedt.”
Dat klinkt voor sommigen wellicht nog wat abstract. Kun je daar concrete voorbeelden van geven?
“Ik heb veel contact met fokkers van onder meer kippen of konijnen, die natuurlijk goede nakomelingen en prestaties willen. Soms lukt dat niet, maar uit gesprekken blijkt negen van de tien keer dat het mis is gegaan nadat er in het gezin of de familie voorvallen zijn geweest die aandacht vroegen. Dat kan bijvoorbeeld, een ziekte, een sterfgeval zijn, of een eigenaar die werkstress mee naar huis neemt. Een ziekte of een sterfgeval is het duidelijkste voorbeeld: dan herkennen diereigenaren vaak dat een dier slechter in de veren of doffer in de vacht komt. Die emoties worden dus ook door dieren gevoeld.”
Hoe uit zich dat precies?
“Zulke stressfactoren hebben invloed op de vertering van dieren. Net als bij de mens, zijn ook bij dieren de darmen een goede raadgever. Zie het als een glas dat je voldruppelt met stressfactoren: daar zul je lang niets van merken, maar er komt een moment dat het glas overloopt. Wat de juiste diervoeding kan betekenen, is ervoor zorgen dat het glas een stukje minder vol wordt, zodat het dier daar beter mee om kan gaan.”
Waarom is het juist nu belangrijk om de gezondheid van je dier goed in de gaten te houden?
“De corona-epidemie zorgt natuurlijk voor gigantisch veel stressfactoren. Als iemand opeens volledig thuiswerkt, heeft dat een enorme impact op een dier en zijn leefomgeving. Dat merk je niet alleen door een huisdier te observeren, maar ook door te communiceren. Praat met ze. Zorg er bijvoorbeeld voor dat als je boodschappen gaat doen en zo terugkomt, dat je dat kenbaar maakt aan je dier, zodat hij weet dat het rust betekent. Op de een of andere manier wordt dat echt begrepen door dieren. Je kunt het beste voer kopen voor een dier, maar zolang er stressfactoren in huis zijn, is daar niet tegenop te boksen met producten.Harmonie is een factor die rust geeft.”
Wil je meer informatie?
Garvo organiseert vanaf 22 december vier live-afleveringen rondom diergezondheid. Bekijk iedere uitzending via Garvo’s Facebookpagina om meer te weten te komen wat een huisdiereigenaar kan doen om diergezondheid te waarborgen: het begint bij jezelf.