Veel huisdiereigenaren krijgen met vlooien te maken. Hoe kan je vlooien herkennen? Hoe verwijder ze en hoe voorkom je ze in de toekomst? Dierenarts Carolien Buck geeft antwoord op deze vragen.
Geschreven door Nadine Fischer
Carolien Buck
Dierenarts
Foto: Else Loof Fotografie
Vlooien zijn parasieten die op de huid van dieren leven. Ze drinken bloed om te overleven. “Vlooien bijten voornamelijk katten en honden. Daarna leggen ze eitjes en planten zich voort”, vertelt Buck. Als een dier eenmaal vlooien heeft, kan het voor veel overlast zorgen. “Wij zeggen altijd: als er één vlo te zien is, zitten er negen in je omgeving.”
Hoe vlooien herkennen?
Hoe komen huisdieren dan aan vlooien? “Die kunnen ze overal oppikken, zoals in de buitenlucht. Ook nemen mensen vlooieneitjes aan hun schoenen mee naar binnen.” Klachten ontstaan wanneer een vlooi eenmaal vrij spel heeft op een dier. “Dieren zullen zichzelf gaan bijten, krabben of likken. Dat kan resulteren in korsten en haaruitval. Ook kan een vlo een worminfectie overbrengen.”
Ga preventief te werk
Voorkomen is beter dan genezen. “Huisdiereigenaren kunnen preventief een antivlooienmiddel gebruiken; een pipet of tabletten. Als een vlo het dier na behandeling bijt, gaat het dood. Het kan zich dus ook niet meer voortplanten.” Hoe zit het met vlooienbanden? “Daar zijn wij eigenlijk niet zo’n fan van. Ze werken vaak niet goed en kunnen irritatie geven in de hals. Een antivlooienmiddel is voldoende, zolang het dier daarmee het hele jaar behandeld wordt.”
Alles ontvlooien
Is het al te laat? Dan moet er ontvlooid worden. “Dat kan thuis met een antivlooienmiddel. Houd er rekening mee dat het zo’n drie maanden kan duren voordat alle vlooien dood zijn. Vergeet het dier ook niet te ontwormen.” Daarnaast moet de rest van het huis behandeld worden. “Als één dier in huis het heeft, hebben alle dieren het. Behandel ze allemaal. Ook heel belangrijk in huis: goed stofzuigen, dweilen, wassen en sprayen.” Is er twijfel over de behandeling of heeft een dier last van ernstige jeukklachten? De dierenarts staat altijd klaar om te helpen.
Meer lezen over gezonde dieren? Lees in dit interview met dierenarts Piet Hellemans hoe je nóg beter voor je huisdier kunt zorgen.