Skip to main content
Home » Gezonde Dieren » Welzijn voor mens en dier
Gezonde Dieren

Welzijn voor mens en dier

Man knuffelt zijn hond
Man knuffelt zijn hond
"Het is belangrijk dat mensen eerst goed nadenken of een huisdier in hun leven past." Foto: Eric Ward via Unsplash

Een dier geeft plezier, maar brengt ook grote verantwoordelijkheden met zich mee en dat is toch iets dat veel mensen vergeten. Merel Langelaar, voorzitter van de KNMvD: “Vergelijk het met een huwelijk: je gaat een levenslange verbinding aan, denk er dus goed over na.”

Geschreven door redactie

avatar

Merel Langelaar

Voorzitter KNMvD

Foto: Annelien Nijland

Merel Langelaar is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroeps- en belangenorganisatie van dierenartsen in Nederland. De KNMvD ondersteunt de Nederlandse dierenartsen op allerlei manieren bij de uitoefening van hun vak. Langelaar: “Dierenwelzijn en mensenwelzijn gaan vaak hand in hand. Daarom is het belangrijk dat mensen eerst heel goed nadenken of een dier in hun leven past. Een huisdier is geen speelgoed, maar een levend wezen. Geef daarom alsjeblieft geen dier cadeau aan iemand met Kerst of Sinterklaas.”

“Een huisdier is geen speelgoed, maar een levend wezen”

Te dik

Een toenemende trend die Langelaar ziet bij dieren in Nederland is overgewicht. Net als veel mensen krijgen dieren vandaag de dag te veel eten en te weinig beweging. In sommige gevallen is er zelfs sprake van obesitas. Langelaar: “Obesitas komt steeds meer voor en diezelfde trend zien we bij mensen. Onlangs publiceerde het CBS nog cijfers dat zestien procent van de kinderen en jongvolwassenen in Nederland te zwaar zijn. Ons beeld van een gezond gewicht is veranderd, een juist gewicht vinden we vaak ‘te dun’ en hetzelfde geldt voor dieren.” Daarbij: dikke honden of katten vinden veel mensen er ook grappig en schattig uitzien, dat helpt natuurlijk ook niet echt. Goede voeding en een juiste dosering lijken simpel, maar blijkt in de praktijk toch lastig. Langelaar: “Ook dieren kunnen suikerziekte en andere kwalen krijgen als complicatie bij overgewicht. Het is een heel complex probleem. De oorzaak is een combinatie van onvoldoende beweging en verkeerde voeding. Als je een hond of een kat voert volgens het etiket dan doe je het meestal goed, maar als je steeds wat  lekkers geeft als het dier erom zeurt dan wordt het steeds ietsjes dikker.”

Hond en baasje (Foto: Autri Taheri via Unsplash)

Vaccineren moeten we leren

Nog een trend die z’n oorsprong vindt bij het baasje: de afname van de  vaccinatiegraad. Tjerk Bosje, clustervoorzitter gezelschapsdieren bij KNMvD: “Steeds meer mensen mijden vaccinaties en die trend zien we ook bij huisdieren: maar vijftig procent van de honden in Nederland zijn gevaccineerd en slechts 25 procent van de katten. Bij de KNMvD streven we naar 95 procent, dat is dus een behoorlijk verschil.” Vaccineren is zeer raadzaam. “Twee jaar terug was er in Noord-Holland nog een uitbraak van de kattenziekte.”

“Obesitas komt steeds meer voor en diezelfde trend zien we bij mensen”

Niet alleen voor het dier zelf, maar ook voor andere dieren én voor mensen is een hoge vaccinatiegraad belangrijk. Bosje: “Hondsdolheid is ook gevaarlijk voor mensen en kan van hond op mens overgedragen worden. Als mens kun je hieraan overlijden, jaarlijks overlijden wereldwijd  60.000 mensen. Hondsdolheid komt officieel niet meer voor in Nederland, maar als iemand een ongevaccineerde hond meeneemt uit het buitenland is dat illegaal en kan er ook  een aanzienlijk risico aanwezig zijn.” Elke pup heeft als het goed is bij aankoop al een deel van de vaccinaties gehad tegen ziektes zoals parvo, hondenziekte en de ziekte van Weil, daarom is het ook raadzaam om een pup te kopen bij een fatsoenlijke fokker of  Nederlands dierenasiel.

Verzekering

Ook het chippen en registreren van je hond of kat is belangrijk. Dat kan de dierenarts eenvoudigweg doen bij een vaccinatiebeurt. Daarmee is het dier altijd bekend en traceerbaar als het gaat zwerven of na een ongeval in de dierenambulance terecht komt. Het liefst voorkom je natuurlijk een bezoek aan de dierenarts, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Als je kat van het balkon is gevallen of de hond is aangereden kunnen de kosten al snel oplopen tot tweeduizend euro. Bosje: “Als onverwachts hoge kosten niet binnen je budget passen kan het een goed idee zijn om je dier te verzekeren. Nederlandse verzekeringen zijn goed en betrouwbaar, maar toch maken maar weinig mensen er gebruik van: vijf procent van de honden is verzekerd en bij katten ligt dat percentage nog iets lager.”

“Steeds meer mensen mijden vaccinaties en die trend zien we ook bij huisdieren”

Ter vergelijking: in Zweden is negentig procent van de honden verzekerd en in Engeland zestig procent. Bosje: “Ik denk dat de meeste mensen heel erg gelukkig worden als ze hun huisdier zouden verzekeren. Veel mensen gaan pas nadenken over de kosten van de dierenarts als er iets is gebeurd en dan vinden ze de kosten vaak heel hoog. Dat lijkt zo, maar verhoudingsgewijs leveren dierenartsen goede zorg voor weinig geld. De Nederlandse dierenartsopleiding is een van de beste ter wereld.”


Next article