Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Borstknobbeltje? Wat je moet weten over de opkomst van innovatieve behandelingen
Sponsored

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Gelukkig zijn behandelmethoden sterk verbeterd. Met innovatieve technieken zoals vacuum assisted excision (VAE) heb je als patiënt een meer comfortabele ervaring.

Een knobbeltje in de borst. Je moet er niet aan denken, maar het kan helaas wel gebeuren. En dat komt niet zonder gevolgen. Cijfers van KWF Kankerbestrijding Nederland laten zien dat bijna 200.000 mensen in ons land borstkanker hebben. Iets wat vaak begint met een knobbel of verdikking in de borst of oksel. Andere mogelijke symptomen zijn veranderingen in de huid van de borst, ingetrokken tepels, afscheiding uit de tepel of veranderingen in de grootte en vorm van de borst. 

Belang van borstonderzoek

Belangrijk om voor ogen te houden: niet elke knobbel betekent automatisch kanker. Wel is het belangrijk om altijd je huisarts te raadplegen als je een verandering opmerkt in of rondom je borsten. Die kan voorstellen om een borstonderzoek te doen, dan wel een mammogram of een echo. Wordt daarop iets afwijkend gezien? Dan wordt vaak een biopsie voorgesteld. Bij deze medische ingreep wordt weefsel uit de borst gehaald om te onderzoeken op kankercellen. 

Alternatief voor operatie 

Afhankelijk van wat de uitslag van de biopsie is, wordt een verdere behandeling gestart. Is er iets gevonden wat duidt op een hoog risico? Dan zijn er doorgaans twee opties. Zo kan een operatie worden voorgesteld. Maar sinds kort bestaat er ook een andere behandelmethode: vacuum assisted excision (VAE), oftewel een vacuüm-geassisteerde excisie. Met deze innovatieve techniek wordt het knobbeltje met een brede naald aangeprikt en vervolgens via een vacuumtechniek verwijderd. VAE kun je dus zien als een soort “stofzuiger”, waarbij de knobbel in zijn geheel wordt opgezogen.

Kleiner litteken, minder last

Een VAE wordt poliklinisch uitgevoerd en onder plaatselijke verdoving. Je hoeft dus niet onder volledige narcose. Nog een voordeel van deze innovatieve techniek? Doordat deze behandeling met een naald wordt uitgevoerd, is het een relatief pijnloze procedure én geeft het een kleiner litteken. Dat maakt dat vacuüm-ondersteunende excisie vaak minder belastend is dan een traditionele operatie. Bovendien wordt een VAE-behandeling vaak als minder stressvol ervaren dan wanneer je onder het mes gaat en kent ook nog eens een sneller herstel. 

Proces na de behandeling

In de meeste gevallen mag je direct na een VAE-behandeling weer naar huis. Je kunt na afloop een licht gekneusd gevoel ervaren. Dat zal doorgaans zo’n 2 à 3 dagen duren. Na 24 tot 48 uur kan en mag je je dagelijkse activiteiten weer uitvoeren. Het kan gebeuren dat er blauwe plekken ontstaan of een bloeduitstorting optreedt. Dit is volstrekt normaal, wel kan het tot wel 8 weken voordat dit volledig is verdwenen. De uitslag van een VAE volgt meestal binnen enkele dagen tot een week. Als het knobbeltje of plekje goedaardig blijkt te zijn, is er vaak geen verdere behandeling nodig. Toch kwaadaardig? Dan bespreekt je arts de vervolgstappen.

VAE kan niet overal

Goed om in het achterhoofd te houden: niet ieder ziekenhuis biedt een vacuümondersteunde excisie aan. Dit omdat het een geavanceerde en innovatieve techniek is. Overleg dan ook met je behandelend arts en vraag specifiek of VAE in jouw ziekenhuis wordt uitgevoerd. Je hebt altijd het recht om naar een andere instelling te gaan, die deze techniek wel aanbiedt.


Disclaimer: BD, het BD logo, Advancing the world of health, en alle andere handelsmerken zijn eigendom van Becton, Dickinson and Company of zijn dochterondernemingen. ©2024 BD. Alle rechten voorbehouden.

BD-137833

Next article