Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Check, check, dubbelcheck: het belang van borstonderzoek en weten wat je onderzoeksopties zijn
Sponsored

Regelmatig (zelf) je borsten (laten) checken is essentieel. Iets gevonden? Dan zijn er meer opties dan alleen een reguliere mammografie in het ziekenhuis. Mammaradioloog Odette Patho van Borstzorgklinieken vertelt. 

De cijfers liegen er niet om. Maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Ook het aantal borstkankerpatiënten jonger dan 50 jaar groeit aanzienlijk. Borstkanker kan beginnen met een knobbel. Maar het kan ook zijn dat je geen klachten ervaart, verklaart Odette Patho. “Alarmerende signalen zijn een hard bultje, huidveranderingen, zoals deukjes of intrekkingen, ontstekingen van de borst of bloed uit de tepel. Maar wees gerust: niet elk gek plekje betekent automatisch kanker. Het kan ook gaan om een goedaardige cyste, bindweefselknobbel of opgezet klierweefsel. het is goed om dat te laten checken. Better safe than sorry.”

Eigen initiatief nemen

Bovendien verdwijnen knobbeltjes doorgaans niet vanzelf. Struisvogelpolitiek is dan ook geen optie, aldus de mammaradioloog. “Het is belangrijk om eigen initiatief te nemen. De regie over je borsten pakken – en daarbij jezelf goed informeren – is essentieel. Het begint bij weten hoe en wanneer je zelfonderzoek doet. Zo adviseer ik altijd rond dag 10 van je cyclus. Menstrueer je niet meer, kies dan een vaste dag in de maand. Naast vertrouwd raken met je borsten, is ook het inzicht hebben in je familiaire achtergrond belangrijk. Net als weten waar je snel terecht kunt als je iets vreemds ontdekt.”


De vrouw centraal 

Goed om te weten: je bent niet beperkt tot een regulier ziekenhuis voor controles en onderzoeken. Zo kun je zowel met alszonder verwijzing terecht bij de Borstzorgklinieken. Dr. Patho: “Hier staan persoonlijke aandacht, hoogwaardige zorg en openheid centraal. Ook krijg je bij ons direct de uitslag, zonder eindeloos wachten.” Bovendien wordt er in de kliniek gewerkt met moderne AI en vrouwvriendelijke technieken, zoals een pijnloze 3D-mammografie. “Indien nodig wordt een onderzoek aangevuld met echo’s, biopten of een MRI-scan. Dat laatste is vooral heel nuttig bij dicht borstweefsel; daarbij zijn afwijkingen moeilijker te zien op mammografie, maar wél op een MRI.”

Kennis is kracht  

Tot slot benadrukt de mammaradioloog dat regelmatige controles en ook zelfonderzoek geen garantie bieden dat je geen borstkanker krijgt. “Maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Daarom is het zo belangrijk om je eigen lichaam te kennen én te weten waar je terecht kunt. Net als jezelf goed laten informeren over de diagnostische mogelijkheden. Het kan een hoop angst en onzekerheid wegnemen. Het maakt dat je als vrouw sneller hulp durft te zoeken, wat enorm kan helpen. En stel dat blijkt dat je borstkanker hebt, dan is dat natuurlijk vreselijk. Maar door het op tijd te ontdekken en te behandelen kan de uitkomst aanzienlijk verbeterd worden. Kennis is dus echt kracht!”

Odette Patho

Mammaradioloog Borstzorgklinieken

Meer informatie

Next article