De overgang is een natuurlijk proces dat vrouwen tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar doormaken. Tijdens de overgang neemt de productie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron af, wat leidt tot een aantal symptomen. Hoewel de overgang een normaal proces is, kan het gepaard gaan met veel ongemak.
De oorzaak van de overgang is een afname van de hormonen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen is verantwoordelijk voor de reproductieve en seksuele functies van een vrouw, terwijl progesteron helpt bij de regeling van de menstruatiecyclus. Tijdens de overgang neemt de productie van deze hormonen af, wat leidt tot veranderingen in het lichaam.
De fases
Het is een geleidelijke verandering in de hormoonproductie van het lichaam en het kan enkele jaren duren voordat het proces is voltooid. Hier zijn de belangrijkste fases van de overgang en wat er in die tijd verandert:
- Perimenopauze: Dit is de fase voorafgaand aan de menopauze en kan jaren duren. Tijdens deze fase kunnen vrouwen onregelmatige menstruaties hebben, opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen ervaren.
- Menopauze: Dit is het moment waarop een vrouw haar laatste menstruatie heeft gehad. Gemiddeld gebeurt dit rond de leeftijd van 51 jaar. Vrouwen kunnen tijdens de menopauze symptomen ervaren zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en stemmingswisselingen.
- Postmenopauze: Dit is de fase na de menopauze en duurt de rest van het leven van een vrouw. Tijdens deze fase kan de kans op osteoporose toenemen. Uiteraard begint het lichaam tijdens deze fase ook te wennen aan de nieuwe hormonale balans.
Over het algemeen ervaren vrouwen tijdens de overgang een vermindering van de productie van vrouwelijke hormonen, met name oestrogeen. Dit kan een aantal fysieke en emotionele veranderingen veroorzaken, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid, slaapproblemen, stemmingswisselingen, angst en depressie. Sommige vrouwen kunnen ook merken dat ze moeite hebben met concentreren of geheugenproblemen hebben.
10 tips die kunnen helpen tijdens de overgang:
- Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van opvliegers, angst en depressie, en het bevorderen van een goede nachtrust.
- Eet gezond: Eet een gezonde, uitgebalanceerde voeding met veel groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd voedingsmiddelen die bekend staan om het veroorzaken van opvliegers, zoals pittig of gekruid voedsel, cafeïne en alcohol.
- Hydrateer: Drink veel water om gehydrateerd te blijven en om symptomen zoals vaginale droogheid te verminderen.
- Verminder stress: Zoek manieren om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie, of diepe ademhalingsoefeningen.
- Praat met vrienden en familie: Praat over je ervaringen met vrienden en familie. Het delen van je gevoelens en emoties kan je helpen om je minder alleen te voelen.
- Zorg voor een goede nachtrust: Probeer regelmatig te slapen en creëer een slaapvriendelijke omgeving met weinig licht en lawaai.
- Gebruik kleding in laagjes: Draag lichte kleding in laagjes, zodat je ’s nachts snel kunt aanpassen aan temperatuurschommelingen.
- Blijf seksueel actief: Seksuele activiteit kan helpen bij het verminderen van vaginale droogheid en pijn tijdens seks.
- Overweeg behandelingsopties: Overleg met je arts over de verschillende behandelingsopties, waaronder hormoonvervangende therapie, voedingssupplementen, of veranderingen in levensstijl.
- Blijf positief: Onthoud dat de overgang een natuurlijk onderdeel van het leven is en dat de symptomen van voorbijgaande aard zijn. Probeer positief te blijven en zoek steun wanneer je het nodig hebt.
MENOELLE: HELPT BIJ 12 OVERGANGSVERSCHIJNSELEN
Menoelle is het eerste en enige product in Nederland met EstroG-100 en bevat een unieke combinatie van salie-extract, EstroG-100 en een optimale mix van vitamines en mineralen. Menoelle helpt en geeft daardoor een veelzijdige ondersteuning tijdens de overgang. Menoelle is verkrijgbaar bij drogisterijen als Etos en DA en online via diverse webshops. Voor meer informatie over Menoelle ga naar www.menoelle.nl.