Ria (63) zit al 13 jaar in de overgang. Vooraf wist ze niet dat er bij de overgang meer kwam kijken dan alleen opvliegers, omdat er weinig over andere symptomen wordt gesproken. We spraken met Ria over hoe zij in het dagelijkse leven omgaat met de constante opvliegers – lees: veel airco – en haar verwachtingen voor de toekomst.
Wanneer was de eerste keer dat je dacht: ‘Ik zit in de overgang?’
Ria: “Ik was ongeveer 50 jaar oud, toen mijn baarmoeder verwijderd werd. Ik had erg veel last van mijn menstruatie, van vleesbomen. Kort daarna werd mijn eerste kleinzoon geboren. En ik weet nog, er is een foto waar ik op sta waar ik helemaal doorweekt ben van het zweet. Ik sta in het ziekenhuis met mijn kleinzoon voor het eerst op mijn arm. Ik wist niet wat me overkwam. Maar daarna was het hek van de dam: ik begon heel veel te transpireren. Terwijl ik het ook druk kreeg met mijn kleinkinderen, want 10 dagen na de eerste heeft mijn andere dochter ook een baby’tje gekregen. Dus ik had opeens twee kleinzonen. En natuurlijk wilde ik dolgraag oppassen, maar was dat fysiek ook zwaar. Dat was best moeilijk voor mij.”
Hoe ziet een opvlieger er voor jou uit?
“Heel heftig zweten, veel transpireren. Vier keer per dag moeten douchen. Dat laatste was terwijl ik in Suriname woonde, waar het warmer is dan hier. En ook een stuk vochtiger. Na die eerste opvlieger, heb ik nu al 13 jaar continu last. Het wordt niet echt minder, en ik kan slecht tegen de warmte. De winter vind ik heerlijk, want dan heb ik minder last van opvliegers.”
Heeft de overgang een grote impact op je dagelijkse leven?”
“Ja, ook ‘s nachts. Als je slaapt, dan moet je heel vaak de deken weghalen en echt even afkoelen. Door mijn benen uit het bed te gooien. Ik denk dat veel vrouwen dat doen, ik heb het vaker gehoord. We zijn pas verhuisd naar een ander appartement en we willen nu echt in het hele huis airco hebben. Want ook in Nederland is het vaak warm.”
Ben je voor de opvliegers, of voor andere overgangsklachten, naar de huisarts geweest?
“Mijn man is zelf huisarts, dus ik ben niet naar de huisarts geweest. Maar hij heeft vaak mensen, vrouwen of zijn eigen zussen moeten begeleiden in hun overgang. En mij dus ook. Maar uiteindelijk voel je toch zelf het beste aan waar je behoefte aan hebt.”
“Waar ik ook last van heb gehad – ik weet niet of dit met de overgang te maken heeft – is een vitamine D tekort. Daardoor kun je last krijgen van je gewrichten en spieren. Door dat tekort werd ik steeds zwakker. En je kunt ook makkelijker een bot breken. Dat vitamine D tekort komt natuurlijk omdat ik de zon vermijd, vanwege de warmte. Sindsdien ben ik vitamine D pillen, calcium en magnesium gaan gebruiken en dat helpt me.”
Wist je voordat je in de overgang kwam wat je te wachten stond?
“Nee, ik kende alleen de opvliegers, daar was ik me bewust van. Maar van andere fysieke ongemakken, of hoe heftig opvliegers kunnen zijn, was ik totaal niet op de hoogte. Omdat de opvliegers eigenlijk het enige is dat we altijd over de overgang vertellen. ‘Je krijgt opvliegers of je wordt depressief’. Al had ik dat laatste gelukkig niet. Mijn schoonzus heeft last gehad van depressieve gevoelens tijdens de overgang, en ik weet dat mijn schoonmoeder dat ook had. Dus ja, ik wist alleen maar over depressiviteit en over opvliegers. Maar er is dus nog zoveel meer.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Af en toe vraag ik me af hoe lang dit nog gaat duren. Dat ik nog steeds elke dag die opvliegers krijg, hoe lang blijft dat nog? Maar als ik dan kijk naar mijn zus die 82 is, die nog steeds opvliegers krijgt, denk ik: ‘Misschien houdt het wel nooit op’. Ook daar berust ik me in. Ik maak me daarover ook niet zoveel zorgen. Ik blijf er niet bij stilstaan, ik ga lekker door.”
Tip van Ria:
“De overgang is van persoon tot persoon anders. Iedereen heeft andere klachten, eigenlijk is elk mens uniek. Het is heel moeilijk om van tevoren te zeggen: ‘Dat moet je doen en dat moet je laten’. Maar misschien is dat juist de boodschap die we moeten vertellen: dat de overgang voor iedereen anders is en dat we echt moeten kijken hoe iemand zich in de overgang voelt. En luisteren naar de klachten, om vervolgens verder te zoeken naar waar deze klachten vandaan komen.”
Luister in de podcast het hele verhaal van Ria.