Verlies je meer haar door hormonale schommelingen, zoals de menopauze? Dit overkomt meer dan 50 procent van de vrouwen. Een ervaren haarcoach beantwoordt de meest gestelde vragen en geeft tips om je haar weer in topconditie te krijgen.
Hoe herken je hormonale haaruitval?
Hormonale haaruitval wordt gekenmerkt door plotseling haarverlies dat overal op je hoofd optreedt. Normaal verliezen we zo’n 100 haren per dag, maar bij hormonale schommelingen kan dit oplopen tot wel 400 haren. Je merkt dat je haar dunner wordt en het kan op elke leeftijd uitvallen.
Het kan optreden tijdens bijvoorbeeld de menopauze of na een zwangerschap. In de periode na je zwangerschap is het normaal dat je oestrogeenniveau flink daalt, en dat zorgt ervoor dat veel haarfollikels in de ruststand komen. Dit kan tijdelijk leiden tot haarverlies, maar geen paniek, meestal is het van korte duur! Ook bij het stoppen of juist het beginnen met de pil, of bij het overstappen op een andere pil, kun je hormonaal haarverlies ervaren.
Waarom valt haar uit tijdens hormonale veranderingen?
Om een goed beeld te schetsen: maar liefst 50 procent van alle vrouwen krijgt tijdens haar leven te maken met haaruitval. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de (peri)menopauze, spelen hierbij een grote rol. Het oestrogeen- en progesteronniveau in je lichaam daalt en deze hormonen zijn cruciaal voor een gezonde haargroei. Wanneer ze verminderen, zie je vaak dat je haar langzamer groeit, dunner wordt en uiteindelijk kan uitvallen. Bovendien neemt de productie van androgenen (mannelijke hormonen) toe, wat de haarfollikels kan laten krimpen en haarverlies kan verergeren.
Kun je iets doen tegen hormonale haaruitval?
Hormonale haaruitval kan ingrijpend zijn, maar geen zorgen: met een juiste aanpak is het goed te behandelen! Als eerste is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens hormonale schommelingen. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, aangezien dit haaruitval kan verergeren. Gezonde voeding speelt ook een grote rol; zorg voor voldoende vitamines, gezonde vetten en voedingsstoffen zoals B6, foliumzuur en omega-3-vetzuren. Naast het toepassen van bovenstaande tips, is het gebruiken van effectieve haargroeimiddelen en supplementen, speciaal voor hormonale haaruitval, essentieel om jouw haardos op een gezonde manier te herstellen. Let wel op: de meeste haargroeiproducten zijn niet geschikt tijdens de zwangerschap en/of het geven van borstvoeding, dus zorg dat je je hierover goed laat adviseren.
Welke boodschap is essentieel voor onze vrouwelijke lezers?
Onthoud: je bent niet alleen. Veel vrouwen gaan door dezelfde emoties en onzekerheden wat betreft hun haarproblemen. Met de juiste zorg en aandacht voor je lichaam, plus effectieve haargroeimiddelen, kun je jouw haar weer laten stralen. Geef jezelf de tijd en rust om te herstellen, en voor je het weet voel je je weer zelfverzekerd met een volle, gezonde haardos!