Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Hevig menstrueel bloedverlies: weet jij wanneer veel te veel is?  
Gezondheid van de vrouw

Hevig menstrueel bloedverlies: weet jij wanneer veel te veel is?  

Ongeveer 10 tot 35 procent van de vrouwen in Nederland ervaart hevig menstrueel bloedverlies1. Zorgverleners verwachten dat de hoge schatting – 1 op de 3 mensen die menstrueert – het dichtst bij het werkelijke cijfer ligt. Hevig bloedverlies komt vooral voor bij mensen die menstrueren tussen de 15 en 24 jaar (eerste jaren na de eerste menstruatie) en tussen de 40 en 49 jaar. Ondanks de grote groep die ermee te maken heeft, praten maar weinig mensen met hevig menstrueel bloedverlies erover en durft niet iedereen om hulp te vragen binnen de zorg. 

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) betekent dat je tijdens je menstruatie meer en vaker bloed verliest dan gemiddeld of dan wat je eerder gewend was. Dit houdt in dat:  

  • Je langer dan 7 dagen menstrueert, en je menstruatiecyclus vaak korter duurt dan 21 dagen 
  • Je elke twee uur of vaker je menstruatieproducten moet vervangen, en vaak dubbele bescherming draagt 
  • Doorlekken regelmatig voorkomt, overdag en ‘s nachts 
  • Je last  hebt van futloosheid, duizeligheid of bleekheid 
  • Er regelmatig klonters of stolsels in het bloed zitten, zo groot als een euromunt 
  • Je door het hevige bloeden en/of pijn je niet naar werk, sport of vrienden gaat. 
  • HMB kan mogelijk leiden tot lichamelijke klachten als vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) en hevige pijn. 

Uit onderzoek van WOMEN Inc. blijkt dat 84% van de vrouwen ongemakken of klachten rondom of tijdens de menstruatie ervaart en 82 procent van hen daar (zeer) veel last van heeft. Door het bestaande taboe op menstruatie en het gebrek aan kennis, is er onvoldoende duidelijk welke klachten ‘erbij horen’ en waarvoor iemand een huisarts mag raadplegen of doorverwezen kan worden naar een specialist.  

Dat horen we ook terug in ervaringsverhalen over hevig menstrueel bloedverlies: veel mensen wisten lange tijd niet dat hun symptomen mogelijk wijzen op hevig menstrueel bloedverlies en dat ze hiervoor een afspraak bij de huisarts konden maken. Dit zien we ook weer terug in de cijfers: bijna de helft van de vrouwen die hulp heeft gezocht voor menstruatieklachten heeft hier langer dan een jaar mee gewacht, 17% wachtte zelfs langer dan 5 jaar. Maar liefst een derde van de vrouwen met zeer veel last van klachten zoekt geen hulp. 

Mensen noemen als redenen om geen hulp te zoeken dat ze vinden dat het erbij hoort, het gênant vinden om erover te praten en bang zijn om niet serieus te worden genomen. Gebrek aan de juiste kennis bij zorgvragers, maar ook bij zorgverleners, speelt hierbij een grote rol. Het is belangrijk dat zorgverleners een plek creëren waar iedereen met klachten terecht kan en waar een open gesprek kan plaatsvinden over mogelijke behandelingen.  

In de gezondheidszorg is de kennisachterstand op het gebied van menstruatie- en hormonale klachten nog steeds groot: er is vijf keer meer geld geïnvesteerd in onderzoek naar erectiestoornissen dan in onderzoek naar het premenstrueel syndroom (PMS). Terwijl ongeveer 19% van de mannen gedurende hun leven last heeft van een erectieprobleem, tegenover 75% van de vrouwen met PMS-symptomen. De gemiddelde diagnosetijd van aandoeningen als endometriose, PMDD of hevig menstrueel bloedverlies is dan ook 7 tot 12 jaar. Om duurzame systeemverandering in de gezondheidszorg te bewerkstelligen is een langetermijnstrategie nodig. Namens tientallen maatschappelijke organisaties, artsen- en patiëntenverenigingen roept WOMEN Inc. de nieuwe regering dan ook op om een nationale strategie vrouwengezondheid op te stellen. Meer aandacht en onderzoek voor menstruatie- en hormoongerelateerde klachten, zoals hevig menstrueel bloedverlies, zou een belangrijk onderdeel van die strategie moeten zijn.  

Met de campagne ‘Doorbreek de Cyclus’ geeft WOMEN Inc. inzicht in wat hevig menstrueel bloedverlies voor verschillende mensen betekent. Op doorbreekdecyclus.nl lees je verhalen over hoe zij de symptomen hebben herkend  en welke zorg zij hebben ontvangen. Ook kun je daar een menstruatiecheck doen. Op deze manier doorbreken we de cyclus en vergroten we het bewustzijn over hevig menstrueel bloedverlies.  

Next article