Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Het verhaal van Valentyna: wanneer gezondheidszorg niet langer vanzelfsprekend is
Sponsored

Even naar de huisarts wanneer je je zorgen maakt. Of dezelfde middag nog bij de apotheek je medicijnen ophalen. We staan vaak niet eens stil bij hoe goed onze gezondheidszorg geregeld is. Totdat het ineens wegvalt. Zoals in Oekraïne gebeurde een jaar geleden. Mensen sloegen massaal op de vlucht, maar veel ouderen en chronisch zieken konden niet anders dan thuisblijven. Maandenlang. Gevangen tussen de frontlinies. En: verstoken van medische hulp. 

Het verhaal van Valentyna 

Zelfs nu, maanden nadat het Oekraïense leger het gebied rond Charkiv weer in handen kreeg, zijn de medische noden torenhoog. ‘Ik slaap nog steeds erg slecht,’ zegt Valentyna, een vrouw van 70 jaar. ‘Elke dag ben ik uitgeput. In mijn dromen zie ik mijn zoon voor me staan. Daarna schrik ik doodsbang wakker.’ Valentyna’s zoon is omgekomen door een landmijn. ‘De oorlog heeft me mijn zoon ontnomen. En nu ook mijn gezondheid. Ik wil alleen maar huilen en schreeuwen.’ 

Valentyna krijgt medische zorg van de teams van Artsen zonder Grenzen. De artsen helpen haar met haar slaapproblemen, terwijl psychologen haar mentaal ondersteunen. ‘We behandelen veel vrouwen zoals Valentyna,’ vertelt psycholoog Camilo Garcia. ‘Vrouwen in diepe rouw om hun geliefden, voor wie het leven weinig voldoening meer geeft.’ De meeste patiënten in de klinieken van Artsen zonder Grenzen, hebben geen dokter meer gezien sinds de start van de oorlog. Iets wat grote gevolgen heeft voor chronisch zieken. 

Een gedeelde superkracht 

In deze regio hebben veel mensen met diabetes maandenlang geen medicijnen kunnen krijgen. Tegelijkertijd zorgden voedseltekorten ervoor dat het onmogelijk was een passend dieet te volgen. Problemen met mobiliteit, gezichtsvermogen en spierfunctie, zijn slechts enkele van de gevolgen. ‘Onlangs bezocht een oudere vrouw onze kliniek. Ze had lang moeten lopen om hier te komen,’ zegt Gino Manciati, een van de artsen. ‘Toen bleek dat ze medicijnen kwam halen voor haar man.’ 

De meeste patiënten van de kliniek bestaan uit oudere vrouwen; de grootmoeders. Liefkozend ‘babushka’s’ genoemd. Vrouwen die ondanks de enorme verliezen, tot het uiterste gaan voor de mensen om hen heen. ‘De babushka’s van Oekraïne hebben een gedeelde superkracht,’ zegt psycholoog Camilo. ‘Ondanks de gevechten, ondanks de rondvliegende kogels, wijken zij niet voor gevaar. Dat getuigt van zoveel moed. De gezamenlijke veerkracht van deze vrouwen houdt hen overeind.’ De teams van Artsen zonder Grenzen ondersteunen hen met medische zorg en een luisterend oor. 

Help vrouwen als Valentyna

Door Artsen zonder Grenzen op te nemen in uw testament, is het mogelijk om mensen als Valentyna de medische zorg te blijven geven die zij nodig hebben. Over hulpdoorgeven, persoonlijke drijfveren en nalaten is een inspirerend magazine gemaakt: Lifeline. Vraag dit speciale magazine gratis en vrijblijvend aan. Klik hier.

Next article