Skip to main content
Home » Gezondheid van de vrouw » Vruchtbaarheid op peil: wat je vandaag kunt doen voor morgen
Gezondheid van de vrouw

Vruchtbaarheid op peil: wat je vandaag kunt doen voor morgen

Een tikkende biologische klok of rammelende eierstokken, het zal veel vrouwen niet onbekend voorkomen. En toch beginnen vrouwen gemiddeld steeds later aan kinderen. Maar die klok tikt niet voor niets. Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de vruchtbaarheid namelijk af. Marloes Vermeulen van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, vertelt er meer over. 

Marloes: “1 op de 6 stellen heeft moeite met het krijgen van kinderen. Eén van de factoren die meespeelt is de leeftijd van de vrouw. Als vrouw word je geboren met al je eicellen en naarmate je ouder wordt neemt deze voorraad af. Als je de keuze hebt, geeft vroeger beginnen aan kinderen de beste kans op een zwangerschap. Bij een leeftijd van 23 jaar is de maandelijkse kans op een zwangerschap 25-30 procent. Ben je 40 jaar oud, dan is kans nog ongeveer 5 procent. Van alle stellen die proberen zwanger te worden is 80 procent dit binnen 1 jaar. Ben je niet binnen één jaar zwanger, dan spreken we van verminderde vruchtbaarheid.” Gelukkig zijn er, naast de leeftijd waarop je aan kinderen begint, nog andere dingen die je kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten: 

1. Zorg voor een gezond gewicht 

Een gezond gewicht vergroot de kansen op een zwangerschap. Ben je te zwaar? Probeer dan gewicht te verliezen. Ga niet voor een crashdieet, maar leer jezelf gezonde gewoontes aan die je langere tijd kunt volhouden. Vraag zo nodig hulp van een diëtist.

2. Eet gezond 

Gezond eten betekent veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, gezonde vetten en noten. Varieer in wat je eet en eet volgens de Schijf van Vijf. Drink niet teveel koffie en cola en drink liever geen energiedrankjes (maar nooit meer dan één per dag).

3. Beweeg voldoende 

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten. 

4. Slik foliumzuur en vitamine D

Start vier weken voordat je stopt met anticonceptie met het slikken van foliumzuur (400 microgram per dag) en ga hier mee door tot je 10 weken zwanger bent. Foliumzuur is een vitamine die de kans verkleint dat je kind een ernstige handicap krijgt, zoals een open rug. Daarnaast wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen. 

5. Stop met roken, drink geen alcohol en gebruik geen drugs 

Roken verkleint de kans op een zwangerschap en brengt risico’s met zich mee. Ook tijdens de zwangerschap geeft roken gezondheidsproblemen, voor jezelf en voor de baby. Dit geldt ook voor meeroken. Wanneer je alcohol drinkt kan het langer duren voordat je zwanger bent en ook heeft het risico’s voor de zwangerschap, zoals meer kans op een miskraam. 

6. Gebruik je medicatie? Overleg met je arts 

Sommige medicijnen hebben invloed op je vruchtbaarheid of zijn schadelijk in de zwangerschap. Stop nooit zomaar met het gebruik ervan, maar overleg met je arts wat je het beste kunt doen. 

7. Slaap en ontspanning 

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en vind een manier om met stress om te gaan.  

Wil je zwanger worden en kun je wel wat steun gebruiken? Dan kun je altijd een preconceptioneel consult aanvragen bij je huisarts of een verloskundige. In een gesprek krijg je informatie over gezond zwanger worden, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Voorafgaand aan dit gesprek vul je een vragenlijst in op zwangerwijzer.nl. Hieruit volgt een persoonlijk advies, dat je kunt meenemen naar het consult. Goed om te weten: het consult wordt vaak volledig vergoed door je zorgverzekering.  Op internet en sociale media wordt veel informatie over vruchtbaarheid gedeeld die niet klopt. Kijk dus altijd goed waar de informatie vandaan komt. Twijfel je ergens over, neem dan contact op met Freya. Freya helpt graag en je hoeft het niet alleen te doen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar freya.nl

Next article