Vrijen met jezelf of met iemand waar je van houdt, is een van de mooiste en lekkerste dingen die er zijn. Toch vinden we praten over seks en soa’s nog altijd vreemd. “Zolang we er niet met elkaar over praten, blijft het een taboe”, stelt Anouk Maas.
Waarom is het zo moeilijk om over seks en soa’s te praten?
“Als je er echt open en eerlijk over bent, dan komt het heel dichtbij. Dan kun je niet stoer doen. Je geeft je letterlijk bloot. Dit ben ik, dit vind ik en dit voel ik. Jongeren zijn best bang om beoordeeld en veroordeeld te worden. Daarnaast is de sociale druk onderling vaak hoog. Als een meisje vertelt dat ze al seks heeft gehad, wordt ze misschien wel als hoer of slet weggezet. En als je een test laat doen omdat je bang bent voor een soa krijg je ook van alles naar je hoofd. Dat helpt natuurlijk niet om het tij te keren.”
Wat helpt wel?
“Vertellen dat het heel gewoon en erg leuk is om te vrijen. Dat je niet stoer hoeft te doen om erbij te horen. Dat bijvoorbeeld zo’n eerste keer best spannend is en dat je het niet fout kunt doen. Je bent prima zoals je bent. Het probleem is alleen dat veel jongeren een vertekend beeld hebben van vrijen en van hoe een lichaam eruitziet. Door Photoshop en porno denken ze dat dat de norm is. Het is hoog tijd om uit te leggen dat dit niet de werkelijkheid is.”
Hoe leg je dat uit?
“Door te beginnen er zelf open over te zijn. Ik heb laatst als ambassadeur van Dance4Life meegedaan aan ‘Schaamteloos’. Dat is een serie korte video’s op Instagram waarin BN’ers vertellen over hun ervaringen. Ik heb bijvoorbeeld verteld over mijn eerste keer en vragen beantwoord van jongeren.”
Vond je dat niet eng?
“Eng niet, spannend wel. Het is dan toch even de naakte waarheid. Toch heb ik het gedaan omdat ik vind dat jongeren, en trouwens ook volwassenen, moeten weten dat vrijen niet iets is om je voor te schamen. Toen ik een tiener was, durfde ik er met niemand over te praten. Je kreeg voorlichting van je leraar maatschappijleer. Als die iets uitlegt, ben je toch net iets minder geïnteresseerd dan wanneer een dj, tv-, pop- of musicalster vertelt over zijn of haar ervaringen. Met je leraar kun je je denk ik minder goed identificeren. Met mensen zoals DJ Hardwell, Marije Zuurveld, Barry Paf of ik kunnen jongeren dat denk ik wel.”
Is er nog een rol voor ouders?
“Natuurlijk. Die weten immers dat er in de koppies van hun kind van alles speelt. Zij kennen hun kind denk ik het beste. Het voordeel is ook dat jongeren zich tegenover hun ouders ook niet stoer hoeven voordoen. Als vader of moeder kun je best eens opperen of ze hebben gehoord van Dance4Life of voorstellen om samen te kijken naar ‘Schaamteloos’. Dan heb je gelijk voldoende gespreksstof. Vertel zelf als ouder over jouw eerste keer. Geef aan wat jij heel spannend vond en wees open over je twijfels en misschien wel je angsten. Als jij je open en kwetsbaar opstelt, ontstaat er ruimte voor een gesprek.”