Last van een droge en gevoelige huid? Vooral met het aantreden van de winter hebben velen er last van. Lage temperaturen, regenbuien en gure wind zorgen voor veranderingen van de huid.
Eugene de Zwart-Storm
Dermatoloog
De huid is ons grootste orgaan en heeft een belangrijke barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals vuil, straling en bacteriën. De huid bestaat uit drie lagen. Als mensen een droge huid hebben komt dat doordat de cellen van de bovenste huidlaag een uitrijpingsprogramma doorlopen. Doordat de cellen in deze huidlaag te weinig vet uitscheiden voelt de huid minder soepel aan. De hoeveelheid natuurlijke vetten die de huid aanmaakt verschilt echter per persoon,” legt dermatoloog Eugene de Zwart-Storm uit.
Veroorzakers
Een droge huid is meestal te wijten aan een te lage vetuitscheiding door de huidcel en is daarom vaak genetisch bepaald. De Zwart-Storm: “Ongeveer één op de zes Nederlanders heeft er last van: een droge huid. Een droge huid heb je als deze droog aanvoelt en wat trekt, vooral na het douchen. Ook kunnen er kleine schilfertjes ontstaan. Het komt best veel voor: 20 procent van de kinderen onder de zeven jaar heeft te kampen met eczeemklachten. Baby’s hebben een vette huid, maar naarmate we ouder worden drogen we uit. Mensen die de tachtig gepasseerd zijn hebben vrijwel altijd droge benen en armen.”
Mensen die last hebben van eczeem hebben vaak ook astmatische en hooikoorts klachten. Dit is te wijten aan de problematiek met hun huidbarrière. Op het moment dat die verstoord is zorgt dat niet alleen voor een droge huid, maar kunnen allergenen als huisstofmijt en pollen de huid doordringen. Zo kan een allergie als hooikoorts zich ontwikkelen. Als gevolg van een langdurige allergische ontsteking in het longweefsel kan astma ontstaan.
Minder douchen?
Wat is het grootste misverstand over een droge huid?De Zwart-Storm: “Vroeger werd mensen met een droge huid geadviseerd om minder te douchen en zo min mogelijk zeep te gebruiken. Maar daar is de wetenschappelijke standaard van dermatologen wereldwijd op teruggekomen. Het advies dat we vandaag de dag geven is dat te weinig douchen en wassen ook averechts kan werken, omdat het ook goed is om tijdens het wassen je huid te ontdoen van vuil en bepaalde bacteriën.
Een keer op een dag kort douchen met een droge huid is prima, twee keer op een dag is te veel.” Daarbij is het beter om je huid te reinigen met een olie of dermatologische gel waarvan de PH-waarde lijkt op die van je huid, zodat je huid niet nog droger wordt. Het beste is om om de huid binnen drie minuten na het douchen of wassen in te vetten met een olie of crème om de huidbarrière te herstellen.
Huidaandoeningen
Eczeem is een verder gevorderde variant van een droge huid. Hierbij is sprake van een continu verstoorde huidbarrière. Dit uit zich in roodheid, kleine blaasjes, schilfering, zwelling, rode bultjes, korstjes en gaat vaak gepaard met veel jeuk. Wanneer mensen van zowel hun moeder als hun vader een genetisch defect inde huidbarrière hebben meegekregen, kan er een visschubbenhuid onstaan; ichtyosis. Mensen met ichtyosis hebben veel baat bij vette zalven en zalven met tien of twintig procent ureum erin. Dat houdt uitstekend vocht vast.
Ook oudere mensen met een droge huid hebben hier baat bij. Een andere huidaandoening waarbij een droge huid zich voordoet is Psoriasis. De Zwart-Storm: “Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen. Het uitrijpingsprogramma van de huidcellen duurt normaal gesproken 30 dagen, maar een huid met psoriasis doet dat in zes of tien dagen. Dat gaat te snel voor die cellen en daarom ontstaan er schilfers. De versnelde celdeling wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een miscommunicatie van de cellen van het immuunsysteem en cellen van de opperhuid met als gevolg een verstoorde huidbarrière.”