Dermatologen zijn dé experts als het gaat om het behandelen van huidaandoeningen, het adviseren omtrent huidverzorging en het bieden van therapieën voor huidverbetering.
Francis Wu
Dermatoloog
Elian Brenninkmeijer
Dermatoloog
“Daarbij gaat het overigens om veel meer dan alleen injectables zoals botox en fillers”, stellen dr. Elian Brenninkmeijer en dr. Francis Wu. “Dermatologen kunnen dankzij hun opleiding het meest complete arsenaal aan diagnostische en therapeutische opties bieden voor wie een niet-chirurgische cosmetische behandeling wil.”
Welke behandelmogelijkheden biedt een cosmetisch dermatoloog?
“Wij geven advies over huidbehandeling en -verzorging en kunnen allerlei ingrepen uitvoeren die betrekking hebben op de huid en direct onderhuids gelegen weefsel, zoals vet en soms ook spieren”, legt Brenninkmeijer uit.
“Je kunt denken aan behandelingen om zichtbare schade van zonlicht te verminderen, aan het verwijderen van ouderdomswratjes of ontsierende moedervlekken en aan het verbeteren van de huid of het tegengaan van huidveroudering door botox, fillers, lipofilling, peeling en laserbehandelingen.
Verder zijn dermatologen opgeleid om onder meer draadlifting, liposuctie en chirurgische gezichtscorrecties uit te voeren. Bij al die behandelingen staat vanzelfsprekend de zorg voor de gezondheid van de cliënt voorop.”
Waaruit blijkt die zorg voor de gezondheid van de cliënt?
“Een cosmetisch dermatoloog zal nooit overbehandelen”, stelt Wu. “Als je kiest voor botox of fillers dan willen wij dat er een natuurlijk contour ontstaat. Het komt dan ook regelmatig voor dat wij ‘nee’ zullen zeggen en een behandeling juist niet uitvoeren.
Verder zijn wij heel voorzichtig met wat wij doen. Wij kennen alle lagen en delen van de huid, weten hoe een huid reageert en waar je moet inspuiten voor het beste effect. En wij weten ook wat niet kan. Dat blijkt ook uit de resultaten. Dermatologen zijn gehouden aan de normen die voor de beroepsgroep gelden en zullen dus nooit stunten met prijzen of concessies doen aan de kwaliteit van hun werk.
Met andere woorden: er wordt goed gelet op de kwaliteit van handelen van iedere dermatoloog.
Zij zijn verplicht tot visitatie, intervisie en nascholing. Met andere woorden: er wordt goed gelet op de kwaliteit van handelen van iedere dermatoloog. Botox- en fillerbehandelingen in de handen van een dermatoloog zijn zeer betrouwbaar.”
Welke opleiding moet je volgen voor je medisch specialist bent?
“Net als een cosmetisch arts volgt een dermatoloog eerst de zesjarige opleiding tot basisarts”, vertelt Wu. “Maar om je dermatoloog te mogen noemen, moet je je verder specialiseren en een vijfjarige specialisatie aan een Academisch Ziekenhuis volgen. In totaal duurt de opleiding tot dermatoloog dus elf jaar.
Daarna stopt het echter niet. Je moet ook na- en bijscholingen volgen, vakliteratuur lezen en bijvoorbeeld congressen bezoeken om op de hoogte te blijven van nieuwe huidaandoeningen en nieuwe behandelmogelijkheden. En er zijn natuurlijk nog subspecialismen zoals de cosmetische dermatologie waarvoor je weer extra studies moet volgen. Voor een niet chirurgische cosmetische behandeling is de cosmetisch dermatoloog dé aangewezen specialist.”
Zijn er nog andere voordelen als je kiest voor een cosmetisch dermatoloog?
“Absoluut”, reageert Brenninkmeijer. “Wij zullen door onze opleiding en ervaring bijvoorbeeld direct zien of er bijvoorbeeld meer aan de hand is dan alleen huidveroudering of een slechte conditie van de huid.
Niet voor niets zijn wij binnen de gezondheidszorg de specialisten die worden ingeschakeld om te onderzoeken of sprake is van bijvoorbeeld huidtumoren. Ook behandelen wij huidaandoeningen als eczeem, rosacea en acne.”
Hoe vind je een cosmetisch dermatoloog?
“Niet alle dermatologen doen ook cosmetische behandelingen”, vertelt Wu. “Het is een subspecialisme dat extra opleiding en ervaring vereist. Om onze kennis te bundelen, uit te wisselen en te verbreden is de Nederlandse Vereniging Cosmetische Dermatologie opgericht. Op de website www.nvcdermatologie.nl kun je alle aangesloten leden vinden.”