Skip to main content
Home » Huid » Geef om je huid!
Huid 2018

Geef om je huid!

portret Jantine Huidfonds
portret Jantine Huidfonds
Foto: Huidfonds

Je huid; het omhult je hele lichaam en is een groot onderdeel van je identiteit. Belangrijk dus om er goed voor te zorgen. Directeur-bestuurder van het Huidfonds, Jantine van ’t Klooster, aan het woord over het grootste orgaan van ons lichaam.

Via je huid ervaar je de wereld en andersom. Het is dan ook een wonderlijk orgaan. Pijn- en tastzintuigen zijn onmisbaar voor het contact met de buitenwereld. Daarnaast heeft de huid een aantal hele belangrijke functies.

De huid beschermt tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf. Daarnaast regelt de huid ook de temperatuur van je lichaam en voorkomt uitdroging. Zo wordt er vitamine D in de huid aangemaakt, wat belangrijk is voor je botten.

Onderdeel van je identiteit

Een gezonde huid beschermt en bewaakt de vochtbalans goed. Naast deze fysiologische werking van de huid, is het ook een essentieel onderdeel van jou als mens. “Haren zijn ook een onderdeel van de huid. Huid (en haar) is het orgaan wat aan de buitenkant van je lichaam zit,” zegt Jantine van ’t Klooster. “En dus het eerste wat mensen aan jou zien van buitenaf. Het is niet voor niets dat we make-up gebruiken en tattoos op onze huid laten zetten.

Je huid is een belangrijk onderdeel van jou als mens, jouw identiteit en hoe jij, via je tastzintuigen, letterlijk in de wereld staat.” Van ’t Klooster komt uit een familie van schoonheidsspecialisten. Na haar studie huidtherapie had ze een praktijk voor huidtherapie waarbij ze veel met dermatologen samenwerkte. Daarnaast was zij docent huidtherapie op de Hogeschool Utrecht. In haar functie bij het Huidfonds wil zij onder andere zorgen voor acceptatie van de huid die ‘anders’ is.

Huidkankervrije generatie

Door een huidaandoening kan een gezonde huid beschadigd raken. Er zijn meer dan 3.000 verschillende huidaandoeningen, variërend van schimmel tot huidkanker. Op dit moment is huidkanker de hardst groeiende vorm van kanker en naast psoriasis, eczeem en acne één van de meest voorkomende huidaandoeningen.

In 2006 waren er in Nederland 34.000 gevallen van huidkanker en in 2017 is dit aantal gestegen naar 55.000 in 2017. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Jaarlijks sterven er zo’n 900 mensen aan huidkanker.

Er zijn meer dan 3.000 verschillende huidaandoeningen, variërend van schimmel tot huidkanker.

Meer begrip

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan de zon en UV-straling uit zonnebanken. Eén van de belangrijkste doelen van het Huidfonds is om zich in te zetten voor een huidkankervrije generatie en dat begint door onze huid en die van de allerjongste nog beter te beschermen tegen de zon.

“In onze cultuur is het ingebed dat je na een dagje strand of vakantie bruin terug moet komen. Zonder ‘lekker kleurtje’ lijkt je vakantie minder geslaagd. In de zomer weten de meeste mensen dat ze zich goed moeten insmeren, maar als we een uurtje gaan fietsen in de lente doen we dat niet, terwijl de zonnekracht dan ook heel sterk kan zijn.”

Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, vitiligo en acne komen ook vaak voor. In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen een chronische huidaandoening met onder andere last van jeuk en ongemak. Van ’t Klooster: “Mijn ervaring is dat er weinig wordt gesproken over huidaandoeningen.

Mensen weten eigenlijk te weinig af van de verschillende huidaandoeningen en denken al snel dat het vies of besmettelijk is. Het is belangrijk dat er meer begrip komt voor mensen met huidaandoeningen en de verminderde kwaliteit van leven die zij hebben.”

Zorg voor je huid

Naast de huid dagelijks te beschermen tegen de zon, adviseert Van ’t Klooster een beetje lief te zijn voor onze huid en deze goed te beschermen. Zelf smeert ze dagelijks factor 30 op. Maar het is ook belangrijk om de huid te reinigen en niet te lang, te heet of te veel wassen.

Als de huid geïrriteerd of droog is kunt u het vochtverlies herstellen door er een vettere crème op te smeren. “Mensen realiseren zich niet hoe belangrijk de huid is en nemen het voor lief. Pas als we een wondje hebben of bijvoorbeeld eczeem ontstaat, dan doen we iets, maar je moet juist altijd goed voor je huid zorgen!”

Next article