“Je huid is je eerste verdedigingslinie naar de buitenwereld. Een gezonde huid zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekmakers niet zomaar binnen kunnen dringen.”
Dr. Jetske Ultee
Onderzoekarts cosmetische dermatologie
“Het is dus belangrijk je huid in goede conditie te houden. De eerste stap naar een gezonde huid is goed reinigen. Zo blijft je huid schoon en voorkom je dat poriën verstopt raken en puistjes of andere onregelmatigheden ontstaan. Of je nu een droge of juist vette huid hebt, een goede reiniger is altijd een milde reiniger.
Kies een product zonder krachtige ontvetters als gedenatureerde alcohol. Juist die ingrediënten veroorzaken veel huidklachten. Goed reinigen, ’s ochtends en ’s avonds, hoort net als tandenpoetsen bij de standaard dagelijkse verzorging.”
Er zijn geen wondermiddeltjes die je rimpels in één keer doen verdwijnen
Goede zonbescherming
“Datzelfde geldt voor het gebruik van een goede zonbescherming. Maar liefst negentig procent van de tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en pigmentvlekken, komen door de zon. Kies daarom voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen UV-A én UV-B-straling en die daarnaast beschikt over extra antioxidanten. Het beste is om je huid het hele jaar door in te smeren, want UV-straling is er bijvoorbeeld ook in de winter en als het bewolkt is.”
Leefstijl belangrijk bij acne
“Bijna iedereen heeft weleens last van puistjes. Naast huidverzorgingsroutines is je leefstijl heel belangrijk bij acne. Suikers en melkproducten bijvoorbeeld lijken klachten te kunnen verergeren. Eet en leef gezond en reinig je huid twee keer per dag met een milde cleanser.
Ga zeker niet overmatig boenen, scrubben, stomen of uitknijpen. Daarmee beschadig je je huid waardoor nog meer onrust ontstaat. Blijf niet te lang aanmodderen als je geen verbetering ziet en raadpleeg tijdig een arts. Er bestaan echt middelen en behandelingen die helpen.”
Ga niet zomaar zelf knutselen met ingrediënten
Gezond eten en leven bij eczeem
“Naast acne is eczeem een veel voorkomende huidaandoening. Bij mensen met eczeem is de huidbarrière ziek en kapot. Hierdoor kan vocht heel snel verdampen en kunnen irriterende stoffen en bacteriën makkelijk binnendringen om daar ontstekingsverschijnselen te veroorzaken. Heb je last van eczeem dan heeft je beschermlaagje dus wel wat hulp nodig.
Of je eczeem nu actief is of niet, het is verstandig om ’s ochtends en ’s avonds je huid in te smeren met een barrièreherstellende crème die alle scheurtjes en gaatjes, al dan niet tijdelijk, dicht. Er zijn aanwijzingen dat bij eczeem ook darmbacteriën een rol spelen. Daarom is het belangrijk gezond te eten en leven.”
Verkeerde huidverzorging
“Er is nog een aantal veel voorkomende huidaandoeningen zoals rosacea, pigmentvlekken en een gevoelige of zelfs overgevoelige huid. Veel klachten worden verergerd, of zelfs veroorzaakt, door verkeerde huidverzorging. Een te sterke reiniger of te vaak of te hard scrubben kan je huid beschadigen. Slapen met make-up op is vragen om moeilijkheden.
Maar zelfs als je echt je best doet, kan er nog veel fout gaan. Iets wat ‘groen’ is, is bijvoorbeeld niet automatisch goed of beter voor je huid. Er zijn heel wat plantaardige stoffen die de huid irriteren. Geld uitgeven aan crèmes met ingrediënten zoals goud of diamant, waarvoor je zomaar honderden euro’s moet betalen, hoef je niet te doen. Het ontbreekt simpelweg aan overtuigend bewijs voor de werking van dergelijke producten.
Er zijn geen wondermiddeltjes die rimpels in één keer doen verdwijnen. Gezond eten, gezond leven, een goede huidverzorging en goede huidproducten is wat je kunt doen om je huid te helpen.”
Er bestaan heel mooie producten met een bewezen effectieve werking
Koop goed product in de winkel
“Een goed product koop je gewoon in de winkel, bij de drogist of bij de apotheek. Het wemelt op internet van recepten voor het maken van je eigen crème. Er zijn echter heel wat ingrediënten die je huid niet verzorgen maar juist irriteren en irritatie veroorzaakt huidveroudering.
Waag je zeker niet aan het zelf maken van een zonnebrandcrème. Je kunt immers niet nagaan hoe hoog de zonnebeschermingsfactor is waardoor je toch een fikse zonnebrand kan oplopen. Je huid beschermt je. Zorg er goed voor!”