Academische ziekenhuizen en ook steeds meer grotere streekziekenhuizen beschikken over eczeempoli’s waar gespecialiseerd verpleegkundigen kinderen en hun ouders begeleiden bij de behandeling van constitutioneel eczeem.
Jolanda van Delft
Gespecialiseerd kinderverpleegkundige (Jeroen Bosch Ziekenhuis)
Uitleg, advies en begeleiding
Jolanda van Delft, gespecialiseerd kinderverpleegkundige: “Nadat een dokter de zalven, vaak een vette zalf en een hormoonzalf, heeft voorgeschreven, komen ouders bij ons voor uitleg, advies en begeleiding. Er zijn namelijk verschillende zalven en hulpmiddelen die weliswaar vrijwel dezelfde werking hebben maar verschillend aanvoelen. Wij laten ouders daarom een aantal zalven proberen. Wat smeert het prettigst, waar reageert de huid van het kind goed op, wat werkt in jullie situatie het best. Dat zijn enkele vragen die wij stellen.”
Er is geen standaard voor de beste behandeling. Het gaat echt om maatwerk.
Meedenken en meebeslissen
Dat ouders meedenken en meebeslissen vindt Van Delft belangrijk. “Wij weten alles af van de verschillende producten maar ouders kennen hun kind het beste. Als je die kennis bundelt, kom je vanzelf tot het beste resultaat voor het kind en het gezin. Want eczeemklachten hebben gevolgen voor het hele gezin. Het kind heeft jeuk, kan daardoor niet slapen en is door slaaptekort de volgende dag hangerig. Ouders kunnen vaak ook niet slapen maar moeten de volgende dag wel naar hun werk. Op de polikliniek hebben wij oog voor alle problemen die er spelen.”
Leefregels
Bij constitutioneel eczeem gelden een paar algemene leefregels. “Ga liever douchen of kort in bad en niet iedere dag, maar twee of drie keer in de week. Smeer voor je gaat douchen of zwemmen de huid in met een vet zalfje. Maak bij het aanbrengen van de zalf niet meer dan drie strijkbewegingen, het is niet de bedoeling dat je de zalf gaat inmasseren. Zwem je buiten met mooi weer, dan eerst zonnebrandmiddel en dan de zalf. Kies in de zomer voor een minder vet zalfje. Dat zweet minder. Maak het smeren leuk in plaats van vervelend. Dat scheelt voor je kind en voor jezelf een hoop stress. Het is even wennen, maar samen met de mensen van de poli komt het echt goed.”
Op de poli hebben wij alle kennis en mogelijkheden om samen met ouders de beste behandeling te vinden.
Niet krabben
Als je jeuk hebt, is niet krabben enorm moeilijk. “Je kunt je voorstellen hoe dat voor je kindje is. Natuurlijk wil hij of zij krabben, dat doe je bijna automatisch.” Alleen een zalfje aanbrengen of lange mouwen dragen, is dan vaak niet voldoende om het krabben tegen te gaan. “Er zijn verschillende hulpmiddelen, waaronder verbandpakken, die het krabben kunnen tegengaan. Samen met het kind en de ouders kijken wij naar wat het beste past bij de situatie.”