Melanoom is een zeer agressieve en potentieel dodelijke vorm van huidkanker, maar door eigen oplettendheid en doorbraken in onderzoek gelukkig steeds beter te voorkomen en te behandelen.
Alexander van Akkooi
Melanoom en sarcoom chirurg Antoni van Leeuwhoek
Het aantal gevallen van huidkanker is in de afgelopen jaren zo sterk gestegen dat het zelfs de meest voorkomende vorm van kanker is. Alexander van Akkooi, melanoom en sarcoom chirurg bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis: “Gelukkig gaat het bij de meeste gevallen om een vorm die niet uitzaait. Echter ook melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker, komt steeds vaker voor.” Dat is te wijten aan de vergrijzing, de afname van andere doodsoorzaken zoals verkeersongelukken of longkanker en doordat steeds meer mensen vaker en verder op reis gaan, waardoor ze aan meer UV-straling worden blootgesteld.
Gezond zongedrag
Hoe lichter het huidtype en de haar- en oogkleur, hoe hoger het risico op huidkanker. “Maar het is voor iedereen, ongeacht het huidtype, verstandig om preventieve maatregelen te nemen. De beste preventie is gezond zongedrag. Daar bedoel ik mee: herhaaldelijk insmeren met ten minste factor dertig wanneer je de zon ingaat, tijdens de piekuren tussen elf en twee uur de zon vermijden en kinderen goed insmeren of UV-werende kleding aan laten trekken.”
Is er twijfel over een moedervlek of plekje op de huid? Raadpleeg dan een dermatoloog
Melanoom herkennen
Omdat de meerderheid van de huidkankers niet uitzaait, is het niet cruciaal dit vroegtijdig te ontdekken. Bij melanoom ligt dat anders; hoe eerder het ontdekt wordt, hoe kleiner de kans op uitzaaiing en hoe groter de kans op genezing. “Het kan echter lastig zijn een melanoom met het blote oog te herkennen. Is er twijfel over een moedervlek of plekje op de huid? Groeit, bloedt of jeukt het, of verandert het van kleur? Raadpleeg dan een dermatoloog. Blijkt het om een melanoom te gaan, dan zal verdere behandeling door de oncologisch chirurg worden opgepakt.”
De beste preventie is gezond zongedrag
Ontwikkelingen
Onlangs zijn er belangrijke doorbraken geweest in het behandelen van melanoom. “Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om mensen die recent behandeld zijn voor een lymfklieruitzaaiing na de operatie een aanvullende preventieve therapie aan te bieden, bijvoorbeeld immuuntherapie en doelgerichte therapie. Dit is een goede ontwikkeling om het risico dat een melanoom terugkomt aanzienlijk te verkleinen.”