Kappers en dermatologen: een samenwerking die veel kan opleveren in de signalering en behandeling van haar- en hoofdaandoeningen. Hoe ziet zo een optimale samenwerking eruit? Wij vroegen het aan de specialisten!
Willeke Pietersma
Haarspecialist
Harma Stenveld
Dermatoloog
Veel Nederlanders hebben klachten op het gebied van haar en hoofdhuid, variërend van vet haar of roos, tot ernstige jeuk, alopecia of zelfs kwaadaardige moedervlekken. Maar de meeste klanten uiten hun zorgen niet omdat ze zich ervoor schamen. De kapper kan dan veel betekenen.
“Niemand kijkt beter en op zo’n gestructureerde manier naar de hoofdhuid dan de kapper,” legt dermatoloog Harma Stenveld uit. Zij is 25 jaar dermatoloog geweest, met een bijzondere belangstelling voor allergie. In 2007 ging zij bij de Kapperspoli werken. Deze poli adviseert kappers over een goede en veilige manier van omgaan met producten en is vooral gespecialiseerd in screening, vroegtijdige onderkenning van allergieën en zinvolle interventie.
“Bij de poli ontdekte ik wat voor waanzinnig gemotiveerde en enthousiaste mensen kappers zijn. Het is heerlijk om met hen te werken en ze les te mogen geven. Zij zijn bij uitstek geschikt voor vroegtijdige signalering, omdat zij om de 6 à 8 weken stukje bij beetje het haar doorlopen en zo de hoofdhuid zien.”
Advies, monitoren en behandelen
Ook Willeke Pietersma, eigenaresse van De Haarzaak en voorzitter sectie Haarwerken van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), ontdekte dat een nauwere samenwerking tussen dermatoloog en kapper veel voordelen voor de patiënt heeft. De Haarzaak biedt een professionele oplossing voor iedereen die met blijvend of tijdelijk haarverlies te maken heeft of andere haar- of hoofdhuidproblemen.
Niemand kijkt beter en op zo’n gestructureerde manier naar de hoofdhuid dan de kapper.
“Die specialisatie in haar- of huidproblemen is steeds meer gegroeid. Wij zijn vanaf 1986 bezig, eerst alleen met haarwerken, maar op een gegeven ogenblik kwamen er steeds meer klanten bij ons met een andere problematiek. Ik ben toen dermatologen gaan bezoeken om mij te verdiepen in de verschillende huid- en haarproblemen.
Inmiddels behandelen wij naast klanten die door chemo, stress of andere oorzaken hun haar kwijt zijn, ook mensen met overmatig roos, eczeem, psoriasis, vet en verminderd haar. In de dagelijkse praktijk tijd betekent dit dat we klanten bijvoorbeeld helpen met het aanbrengen van de lotion die ze van de dermatoloog hebben gekregen om bijvoorbeeld psoriasis te behandelen.
Dat is voor de klant vaak lastig om zelf te doen. Verder geven wij advies over producten die geschikt zijn bij bepaalde aandoeningen en kunnen wij klanten erop wijzen als we tijdens het knippen en wassen iets tegen komen dat een probleem kan vormen.”
Harma en Willeke vinden het belangrijk dat kappers zich vooral bezighouden met hun vak. “Ze kunnen zelf geen diagnoses stellen, maar ze kunnen wel heel goed benoemen wat ze zien. Ze kunnen klanten adviseren of middelen aanbrengen die door de dermatoloog zijn voorgeschreven,” legt Harma uit. “Het zou dan ook zeker helpen als beide beroepsgroepen beter op de hoogte zijn van elkaars vak en weten hoe zij elkaar kunnen versterken.”
Trainingen
“Een dergelijke samenwerking is niet bestemd voor iedere kapper en dat hoeft natuurlijk ook niet,” vervolgt Harma. “Voor wie wel geïnteresseerd is en meer wil dan knippen, krullen en het haar verven biedt de ANKO trainingen om haar- en hoofdhuidproblemen te leren signaleren.
“In de basiscursus leer je hoe je een plekje moet beschrijven. De ene rode kleur is de andere namelijk niet. Op die manier leer je dezelfde taal spreken als de dermatoloog en huisarts. Ook leer je een aantal ziektebeelden herkennen en weet je wat de symptomen zijn waar de patiënt last van kan hebben.
Een dergelijke samenwerking is niet bestemd voor iedere kapper en dat hoeft natuurlijk ook niet.
In de verdiepingscursus leer je naast bepaalde aandoeningen herkennen ook de meest geschikte producten te gebruiken. Je leert waar verf, shampoo en conditioner uit bestaat en wat deze ingrediënten met je hoofdhuid doen. Middels een rollenspel leer je hoe je – zonder een klant de stuipen op het lijf te jagen – een plekje bespreekbaar kunt maken.”
Meerwaarde
Willeke voegt toe: “Als kapper kun je jezelf onderscheiden van anderen door je te specialiseren. Opleidingen, bijvoorbeeld via de ANKO en U-consultancy geven dan een echte meerwaarde. Zo kun je laten zien dat je verstand hebt van de materie. Door je kennis wordt de afstand tussen dermatoloog en patiënt verkleind.
Een bezoek aan de kapper is laagdrempeliger dan een bezoek aan de huidarts. Een klant zal de kapper sneller vertellen dat hij last heeft van schilferingen of jeuk. Als wij iets constateren wat snel aandacht nodig heeft, lukt het ons meestal ook om sneller een afspraak te maken bij de dermatoloog. Klanten hoeven niet lang op een wachtlijst te blijven staan. Het geeft veel voldoening om vanuit empathie iemand met hoofhuidproblemen te helpen.”
Ik roep dan ook iedereen op die interesse heeft in het herkennen van haar-of huidaandoening om te komen kijken op het ANKO Haar- en Hoofdhuid Kennisevent op 11 juni. Daar leer je wat je voor je klant kunt betekenen en hoe je deze kennis succesvol toe kunt passen in je salon.”
Kom maandag 11 juni naar het Haar & Hoofdhuid Event in Theater Spant in Bussum
Wat kun je daar zoal verwachten?
– Dagvoorzitter Fred van Leer!
– Haar- en hoofdhuidproblemen; wat kun jij eraan doen?
– Met dermatologe Harma Stenveld, meesterbarbier Joost Mulleman en specialisten Yvonne de Boer en Willeke Pietersma
– Boost je business met meer expertise
– Probeer de nieuwste producten
– Inclusief lunch en goodiebag!
Ga voor programma en aanmelden naar: www.anko.nl/haarenhoofdhuid