Iedereen kan een huidallergie krijgen. En eenmaal ontwikkeld, kom je er niet meer vanaf, zegt Ewa Daniél van AllergyCertified. Hoe zit dit precies? Wij vroegen het haar!
Ewa Daniél
Chemical Director bij AllergyCertified
Wat is huidallergie precies?
“Huidallergie ontstaat als de huid wordt blootgesteld aan allergenen. Ze kunnen voorkomen in (huid)verzorgingsproducten. Voorbeelden zijn parfum en conserveermiddelen. Heb je eenmaal een dergelijke allergie ontwikkeld, dan kom je er niet meer vanaf. Huidallergie gaat vaak gepaard met uitslag en jeuk.”
Hoe ontstaat het?
“Een allergeen moet in direct contact komen met de huid. Na penetratie hiervan komt het allergeen in de bloedvaten terecht. Het lichaam, meer specifiek de T-cellen in het bloed, reageert op de stof met een allergische reactie. Binnen 24 tot 48 uur kan de allergie zich ontwikkelen.”
Is huidallergie een groot probleem?
“Het komt vaak voor. In Europa heeft 27 procent van de mensen tussen 18 en 74 jaar een huidallergie. Iedereen kan ermee te maken krijgen. Vroeger was een allergie voor parfum iets waar vooral oudere vrouwen mee te maken kregen nadat ze jarenlang parfum hadden opgespoten.
Nu zijn er tieners met dezelfde problematiek. We worden tegenwoordig steeds eerder en vaker blootgesteld aan parfum in verschillende producten. Slechts bij een klein percentage is de huidallergie een erfelijke kwestie.”
Zijn er nog meer producten die allergie kunnen veroorzaken?
“Het conserveermiddel methylisothiazolinone (MI) zorgt bij verschillende mensen voor problemen. Het zit in verschillende verzorgingsproducten en ook in sommige verf en kan niet alleen huidproblemen veroorzaken, maar ook ademhalingsklachten. Een andere stof die bij kan dragen aan huidproblemen is parafenyleendiamine (PPD), die je bijvoorbeeld vindt in sommige verf voor hennatatoeages en in haarverf.”
Kun je dit soort huidaandoeningen voorkomen?
“Gelukkig wel. Bijvoorbeeld door producten met allergenen te vermijden en sowieso geen artikelen te gebruiken waar parfum aan is toegevoegd. Een voorbeeld is ongeparfumeerde deodorant. De EU heeft een lijst samengesteld met 26 parfumallergenen die je kunt raadplegen. Het kan ook helpen om te variëren met artikelen; wissel bijvoorbeeld twee shampoos met elkaar af om zo de kans op allergie te verkleinen. Als je toch graag een geurtje wil dragen, kun je het in je haar spuiten.”
Waar moeten we op letten bij de huid van baby’s?
“Eveneens door labels te lezen, producten te checken op bepaalde ingrediënten zoals parfum en die te mijden. Baby’s kunnen ook een allergie ontwikkelen als gevolg van zonnebrandmiddelen, die veel vaker worden gebruikt dan vroeger, én door sommige andere crèmes.
Ik raad daarom aan om de billetjes van je baby alleen in te smeren als ze rood zijn. Ook denk ik dat je bewuster kunt omgaan met natte doekjes. Niet dat ze per se slecht zijn, maar je kunt als je thuis bent ook water gebruiken bij de zorg voor je kind.”
Producten kunnen het label AllergyCertified krijgen. Is dat een garantie dat je daarmee geen allergie ontwikkelt?
“Helaas werkt het niet zo. Wel proberen we het risico te verkleinen. We maken risico-analyses en letten erop dat producten geen stoffen bevatten die onder meer kunnen bijdragen aan het ontstaan van huidallergie.
Ook checken we of gebruikte ingrediënten voorkomen in pure vorm, zoals aloë vera. Vaak kunnen mensen die al huidproblemen zoals acne of eczeem hebben deze producten zonder problemen gebruiken en iets vinden wat bij hen past.”
AllergyCertified initieerde de AllergyAwards die 16 april werden uitgereikt. Waar hebben jullie op gelet?
“Uiteraard op de gebruikte ingrediënten, er waren verschillende categorieën. Maar ook op de look and feel van producten. Die mogen best wat glamour hebben, zeker sommige die in de badkamer staan.”
Kun je beter duurdere producten gebruiken om de kans op huidallergie te verkleinen?
“Dat is niet noodzakelijk. De producten die het label hebben variëren van relatief betaalbaar tot high-end. Het is evenmin noodzakelijk om alleen maar artikelen van één lijn of merk te gebruiken. Je kunt meestal beter variëren.”