Huidtherapie is een breed vak en patiënten en consumenten komen dan ook met uiteenlopende vragen terecht bij de huidtherapeut. Via een verwijzing van de arts of op eigen initiatief.
Ellen Kuijper-Kuip
Huidtherapeut en docent
Littekens, oedeem, wonden, acne, pigmentstoornissen, overbeharingsklachten, huidveroudering, wratjes en vaatafwijkingen. Wat ze gemeen hebben? Het zijn allemaal (huid)problemen die behoren tot het werkterrein van de huidtherapeut, al is dat scala in de praktijk nog veel uitgebreider.
“Huidtherapie heeft zich in de loop der jaren sterk doorontwikkeld, waardoor de huidtherapeut veel behandelmogelijkheden tot haar beschikking heeft. Bijvoorbeeld in het geval van littekens. Zijn deze ontstaan door brandwonden, dan kan er voor massage met speciale apparatuur worden gekozen. De huidtherapeut is daarnaast degene die medische tatoeage en laser inzet om kleur- en structuurverschillen tussen littekens en de andere huid te verkleinen. Ook bij de nazorg voor mensen met borstkanker is de huidtherapeut betrokken. Niet enkel voor oedeemtherapie maar ook met bijvoorbeeld medisch tatoeëren om een tepel te reconstrueren als onderdeel van een borstreconstructie”, vertelt Ellen Kuijper-Kuip, huidtherapeut en docent.
De huidtherapeut heeft een belangrijke signalerende functie
Signaleren
Na een consult en onderzoek kan de huidtherapeut een behandeling afstemmen op de huidproblemen, vervolgt Kuijper-Kuip, al is dat niet altijd gelijk mogelijk. “Huidproblemen kunnen aanvankelijk cosmetisch lijken, zoals wratjes of ouderdomsvlekken, maar duiden soms op een onderliggend medisch probleem. In die zin heeft de huidtherapeut ook een signalerende functie.”
Patiënten komen via verschillende wegen bij de huidtherapeut terecht. Omdat ze zijn doorverwezen door de huisarts bijvoorbeeld, of door de plastisch chirurg of dermatoloog. “De huidtherapeut is zoals dat heet ook direct toegankelijk; een verwijzing is niet noodzakelijk. Je vindt ons in eigen praktijken, maar bijvoorbeeld ook in multidisciplinaire teams in ziekenhuizen, de wijkzorg, cosmetische klinieken en gezondheidscentra.”
Expertise
Ellen Kuijper-Kuip is oud-bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). De beroepsvereniging met verschillende expertgroepen onder leiding van huidtherapeuten die veel expertise hebben binnen een bepaald aandachtsgebied. “Zij ontwikkelen onder meer leidraden voor de beroepsgroep als onderdeel van de kwaliteitsborging. Zo zijn er bijvoorbeeld expertgroepen oedeem, wond, nazorg borstkanker en acne. Alle leden van de NVH zijn kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici een belangrijk onderdeel van de bekwaamheidsborging van de huidtherapeut. ”
De huidtherapeut als paramedicus is een onmisbare schakel in het huidzorgnetwerk
Van de expertgroep acne is huidtherapeut Michelle Janssen voorzitter. Ze zegt: “Mensen met acne hebben vaak al van alles geprobeerd. Gelukkig is er veel waarmee we hen kunnen helpen; met laser zijn bijvoorbeeld acnelittekens vaak goed te behandelen. In de acnezorg is de huidtherapeut een onmisbare schakel.”
Vind een huidtherapeut bij jou in de buurt: www.huidtherapie.nl